– Winnica powstaje na południowo-zachodnim stoku wśród terenów zielonych okalających Jasło. W tym roku zamierzamy posadzić krzewy winorośli na 25 arach; docelowo obejmie areał 50 arów, ale istnieje możliwość powiększenia winnicy nawet dwóch hektarów – zauważyła Wawro. Dodała, że projekt ma m.in. służyć słuchaczom działającej od dwóch lat w Jaśle Podkarpackiej Akademii Wina, która na rocznych kursach kształci przyszłych winiarzy oraz promować miasto. – Dzięki temu przedsięwzięciu Jasło, przez wielu uznawane za stolicę polskiego winiarstwa, będzie mogło pochwalić się produktem promocyjnym; własnym winem. W przyszłości samorząd planuje także utworzyć winotekę, gdzie będzie można spróbować m.in. miejscowych win – powiedziała prezes fundacji Galicja Vitis.
W jasielskiej winnicy będą rosły odmiany sprawdzone w lokalnym klimacie, m.in.: Seyval Balnc, Solaris, Regen, Rondo oraz pierwsza polska, wychodowana w Jaśle, odmiana Jutrzenka
– Nasze winiarstwo osiągnęło już całkiem wysoki poziom. Wina polskich winiarzy są znane i uznane nie tylko w kraju, ale i za granicą. Warto jednak pamiętać, że odrodzenie współczesnego winiarstwa na Podkarpaciu zaczęło się w Jaśle; tutaj, w 1984 r., powstała pierwsza w Polsce profesjonalna winnica, a kilkanaście lat później zaczęły pojawiać się następne – zaznaczyła Wawro.
Na Podkarpaciu jest obecnie ponad 150 winnic. Liczą od kilku arów do dwóch – trzech hektarów, przy czym przeważają winnice o powierzchni 20-40 arów. W regionie uprawia się winorośl m.in. w okolicach Jasła, Krosna, Strzyżowa, Rzeszowa, Przeworska.
Początki uprawy winorośli na Podkarpaciu sięgają X-XI wieku. O rozpowszechnieniu upraw winorośli w dawnych wiekach świadczą np. lokalne nazwy geograficzne, jak Winna Góra, Winnica czy Winne, szczególnie liczne na pogórzach karpackich. Winiarstwo na tych terenach stopniowo zanikało w XVI i XVII stuleciu, w dużej mierze za sprawą konkurencji win węgierskich, które wówczas zaczęły być masowo przywożone do Polski. Uprawa winorośli powróciła w połowie lat 80 XX wieku.
Źródło: