Truskawki z Etiopii do Europy. W 24 godziny

Jedna z holenderskich firm rozpoczęła import do Europy świeżych truskawek z Etiopii. Owoce w ciągu 20 minut od zbioru są schładzane, a po 24 godzinach są już w Holandii. 
Dostawy z Etiopii mają za zadanie uzupełnić lukę w ofercie truskawek pomiędzy 48 a 14 tygodniem. Zapewniają podaż po zakończeniu dostaw z Hiszpanii i Egiptu, ale przed rozpoczęciem zbiorów truskawek w Holandii. Odbiorcami tych owoców są głównie supermarkety.

Wśród truskawek importowanych z Etiopii znajdują się 3 odmiany: Rotami, Rocky oraz Tamar. Plantacje położone są na wyżynie (1800 m n.p.m.), gdzie panują dobre do uprawy warunki klimatyczne – 12 godzin słońca w ciągu dnia i średnia temperatura roczna w przedziale 22-28 stopni C, co pozwala na całoroczną produkcję. 

Źródło: freshplaza

RS

Related Posts

None found

Poprzedni artykułNowe kwoty zawieszające emerytury
Następny artykułIndie zmniejszają import jabłek. Trwa blokada dostaw z Chin

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.