Truskawki kaszubskiej może być mniej o ok. 20 procent

Z powodu długiej zimy o około 20 procent mniejsze mogą być tegoroczne plony truskawki kaszubskiej. Według plantatorów, pierwszych owoców można spodziewać się w sprzedaży w połowie czerwca.

– Dużo zależy od pogody; oby nie było gradobicia czy obfitych opadów deszczu, które niszczą truskawki – mówi prezes Kaszubskiego Stowarzyszenia Truskawki Kaszubskiej Piotr Ptach. Uważa on, że pierwszych owoców z krzaków przykrytych wczesną wiosną agrowłókniną, która przyspiesza owocowanie o kilka-kilkanaście dni, można spodziewać się już po 10 czerwca. Owoców z upraw nieprzykrytych można oczekiwać w połowie miesiąca.

Piotr Ptach przewiduje, że w tym roku kilogram truskawki kaszubskiej może kosztować mniej więcej tyle, ile w ubiegłym roku, czyli ok. 5-6 zł. – Wszystko zależy od pogody – dodaje.

Truskawka Kaszubska lub Kaszebsko Malena jest wpisana do europejskiego systemu nazw i oznaczeń geograficznych. Rozporządzeniem Komisji Europejskiej w 2009 r. nazwę produktu zarejestrowano jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. Był to pierwszy w woj. pomorskim, a 13. w kraju produkt, który spełniał unijne warunki. Certyfikat truskawki kaszubskiej ma lub ubiega się o ten dokument około 50 plantatorów należących do stowarzyszenia. Certyfikat pozwala na używanie nazwy „truskawka kaszubska” przy sprzedaży owoców.

Ptach poinformował, że konsumenci kupujący owoce i chcący się upewnić, że jest to na pewno truskawka kaszubska, mogą żądać od sprzedawcy okazania zaświadczenia potwierdzającego pochodzenie owoców z certyfikowanych upraw.

W Pomorskiem w tym roku certyfikowana truskawka kaszubska rośnie na powierzchni ok. 60 ha. Ponadto na Kaszubach uprawianych jest ok. 150 ha truskawki kaszubskiej na plantacjach, które nie posiadają certyfikatu.

W ostatni weekend czerwca na Złotej Górze koło Brodnicy Górnej z okazji truskawkowych żniw ma się odbyć „Truskawkobranie”, czyli największa na Kaszubach impreza plenerowa. Festyn organizowany jest od ponad 40 lat.

Źródło:

Related Posts

None found

Poprzedni artykułW holenderskich sadach
Następny artykułDokarmianie sadów jabłoniowych po opadzie świętojańskim

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.