Sytuacja na rynku czarnej porzeczki

Produkcja porzeczek czarnych w 2011 roku została oszacowana przez GUS na poziomie 115 tys. t, to jest. znacznie niższym w porównaniu do 2010 roku, kiedy wynosiła 146 tys. t. W wyniku tego zainteresowanie ze strony zakładów przetwórczych surowcem w tym roku było wysokie, co widać było po znacznym wzroście cen porzeczek w skupie.

Producenci przetworów z porzeczek czarnych narzekają jednak, że zbiory te były niedoszacowane, co poskutkowało większą niż planowano produkcją przetworów z tych owoców. Z informacji od przetwórców wynika, że obecnie mają oni problemy ze sprzedażą wyprodukowanych przez siebie przetworów.

Wysoka cena porzeczek czarnych w bieżącym sezonie spowodowała również, że wielu rolników w niektórych regionach kraju zdecydowało się na zwiększenie powierzchni lub założenie plantacji, licząc na opłacalną produkcję tych owoców w kolejnych latach. Popyt na sadzonki poprzeczek czarnych był w tym roku bardzo wysoki. Nie wiadomo czy, i w jakim stopniu, wpłynie to na zwiększenie powierzchni uprawy porzeczek czarnych, bowiem wielu plantatorów w tym roku ze względu na warunki pogodowe uzyskało niewielkie ilości owoców lub nie osiągnęło żadnej produkcji. Stawia to pod znakiem zapytania kontynuowanie takiej działalności. W miejscach takich, gdzie straty w produkcji były duże, wzrost powierzchni, a także tempo przyrostu nowych producentów również prawdopodobnie będzie niewielkie. Inaczej to wygląda w regionach, gdzie produkcja była dobra. Gdyby okazało się, że nasadzenia w skali kraju zwiększyły się znacznie, wtedy można spodziewać się, że za 3-4 lata, w przypadku dobrych zbiorów, wystąpić może nadprodukcja porzeczek. Dla ich producentów oznaczałoby to niskie ceny skupu i w efekcie niską opłacalność produkcji.

W 2006 roku średnia cena skupu porzeczek czarnych do przetwórstwa według danych IERiGŻ-PIB wynosiła 0,63zł/kg, w bieżącym roku ukształtowała się na poziomie ponad 4,00 zł/kg.
 
Za: Bank BGŻ
pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułNowy biofungicyd przeciwko mączniakom prawdziwym
Następny artykułRuszają Targi Sadownictwa i Warzywnictwa

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.