Skarby jesieni z polskimi superowocami

Warzyw moc i łyk owocowych przetworów to już połowa sukcesu. Plantatorzy i przetwórcy owoców jagodowych przygotowali przepisy, które pokazują jak cieszyć się nimi późną jesienią i jak wypełnić nimi połowę talerza.

W sklepach jest jeszcze sporo różnokolorowych warzyw okopowych, wiele gatunków dyni, kilka polskich sałat. To też znakomity czas na kupowanie kiszonek, które od wieków w tym czasie wspomagają naszą odporność.

Na śniadanie bomba antyoksydantów, na kolacje modny comfort food. Na obiad prawdziwa „polska złota jesień” i karp, którego niektórzy rezerwują sobie tylko na Wigilię.

Jedzenie różni się nico od odżywiania. W odżywianiu poszukujemy dobrego smaku i walorów prozdrowotnych. Stąd warzywa w połączeniu ze świeżą, smaczną rybą – karpiem. Białkiem zwierzęcym najwyższej jakości, lekkostrawnym i bombą witaminową w postaci wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Ω3 i Ω6, całkowicie przyswajalnych przez organizm. Bardzo smaczne danie, praktycznie całoroczne. Polecane również dla dzieci, ludzi na diecie i wszystkich, dla których ważne jest zdrowe.
— mówi Marian Tomala, hodowca i wieloletni członek władz Polskiego Towarzystwa Rybackiego.

ŚNIADANIE

Bowl śniadaniowy z cynamonową dynią hokkaido, jogurtem z dodatkiem błonnika z rokitnika, świeżą żurawiną, jabłkiem Gala, granolą i sorbetem malinowy. Wzmocnione przez borówkowo-malinowe smoothie na mleku.

Ciekawym dodatkiem jest błonnik z rokitnika. Jak na błonnik przystało świetnie poprawia pracę przewodu pokarmowego. Jest jednak coś jeszcze, rokitnik to doskonałe źródło witaminy C, ma jej wielokrotnie więcej niż cytrusy, a także chromu uwrażliwiającego komórki na insulinę. Cenny składnik diety osób borykających się z insulinoopornością.

Borówkowo-malinowe smoothie jest doskonałym uzupełnieniem posiłku w sporą dawkę przeciwutleniaczy pochodzących z ciemnych owoców, które w mgnieniu oka niszczą wolne rodniki.

OBIAD

Stek z czerwonej kapusty podawany z pieczonym karpiem w dzwonku, smażoną czarną soczewicą, surówką ze wstążek warzyw okopowych oraz dżemem dyniowym. Wzmocniony sokiem borówkowym.

To danie właściwie robi się samo – soczewicę nastawioną dzień wcześniej do zmięknięcia podsmażamy tylko kilka minut, kiedy stek z kapusty i dzwonko karpia piecze się w piekarniku. Sałatka ze wstążek warzyw okopowych będzie efektowna, ale nie wymaga nic więcej, jak zmiana oczek na tarce, której zwykle używamy. Kolory dania pięknie się ze sobą komponują, pod zębami chrupią różnorodne struktury.

Polecamy karpia by przekonać do tej fantastycznej ryby. Karpie wcale nie są tłuste! 100 g filetu to jedynie 110 kcal, a przy tym źródło pełnowartościowego białka, kwasów tłuszczowych omega-3 i kolagenu pozwalającego zachować piękny wygląd skóry. Warto po karpia sięgać częściej niż raz w roku.

Granatowy sok borówkowy uzupełni posiłek w antyoksydanty, witaminę A, C, E oraz potas. Antocyjany obecne w ciemnych warzywach i owocach usprawniają pracę mózgu, dbają o nasze oczy, poprawiają pamięć i koncentrację. Doceń to działanie!

KOLACJA

Kluseczki dyniowe z konfitowaną nogą z gęsi, jesienną sałatką z kiszoną rzodkiewką i jabłkiem oraz musztardą z gruszki. Wzmocniony sokiem malinowym lub jabłkiem.

Dyniowe kluseczki to modyfikacja tradycyjnego przepisu na kopytka. Wystarczy, że część ziemniaków podmienimy na dynię. Aby oszczędzić czas i upieczmy ją razem z dynią, którą szykujemy do śniadaniowego bowla. Ziemniaki, których użyjemy, to w myśl zasady lass waste, może być nadmiar, który pozostał z obiadu dzień wcześniej. Ugotowane kluski można przechowywać w lodówce oraz mrozić. Odsmażane na patelni zyskają nowych fanów i z pewnością skomponują się dobrze z wieloma warzywno-owocowymi jesiennymi kompozycjami.

Kiszone warzywa wspierają naszą odporność. Warto je jeść codziennie, ponieważ zawierają bogactwo probiotyków, witamin i minerałów. Jedzenie warzyw wcale nie musi być nudne! Kiszone rzodkiewki są idealnym przykładem, zaskakujący kwaśny smak i piękny różowy kolor, co szczególnie doceniają dzieci. Atrakcyjny i bardzo zdrowy element sałatki
– mówi Emilia Chmura z Gospodarstwa Rolnego Sznajder.

Obok wersji z jabłkiem polecamy syrop malinowy. To nie tylko idealny dodatek do herbaty, czy wody na chłodne, jesienne wieczory. To także antidotum na przeziębienie i grypę, ponieważ zawarte w malinach olejki eteryczne mają działanie rozgrzewające, a naturalny kwas salicylowy (składnik aspiryny, czy polopiryny) działa napotnie, zatem w naturalny sposób pomaga obniżyć nam gorączkę – mówi Andrzej Łaniak, plantator malin i przetwórca owoców jagodowych Z Chaty Łaniaków.

Smacznego!

Źródło: Czas na polskie superowoce, Niwa Hodowla Roślin Jagodowych Sp. z o.o. i Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw

Related Posts

None found

Poprzedni artykułPowrót do tradycji
Następny artykułWczesne kapustne – przegląd oferty odmianowej na sezon 2021. Zaproszenie na webinarium 21.12.2020 – godzina 19:00

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.