Truskawka ta przyciąga uwagę nie tylko ciekawym kolorem ciemnopurpurowym (fot.), lecz także cieszy podniebienie słodkim, aromatycznym miąższem i wyjątkowym smakiem. Według twórcy odmiany, truskawek o takiej barwie skórki nie znajdzie się w żadnym sklepie. Barwa ta dotyczy nie tylko powierzchni owocu (skórki), lecz również miąższu. Im dłużej owoce mogą dojrzewać na roślinie, tym słodszy i bardziej aromatyczny staje się ich miąższ – twierdzi C. Weber. Średniej wielkości owoce początkowo są kremowobiałe następnie przechodzą w tradycyjnie czerwone, aby przed osiągnięciem dojrzałości konsumpcyjnej zmienić barwę na ciemnofioletową. Rośliny osiągają wysokość 20–25 cm, a średnica korony to maksymalnie 25 cm.
Wyłączną licencję na sprzedaż odmiany Purple Wonder posiada firma nasienna W. Atlee Burpee Co., która współpracuje z naukowcami z Uniwersytetu Cornella. W ich wspólnych planach jest promocja Purple Wonder wśród amatorów-działkowiczów, którzy będą mogli uprawiać nowość nawet w pojemnikach, jako ozdobę patio czy tarasu. Zdaniem twórców purpurowej truskawki, jest ona mało podatna na atak ze strony szkodników i chorób, a testy mrozoodporności wykazały, że w warunkach klimatycznych Stanów Zjednoczonych z powodzeniem może przetrwać zimę.
Dorota Łabanowska-Bury
Na postawie m.in. http://www.livescience.com
Artykuł pochodzi z numeru 4/2013 „Hasła Ogrodniczego”