Analitycy prześledzili produkcję warzyw i owoców bio w Europie w ostatnich latach. Poniżej przedstawiamy dane dotyczące warzyw korzeniowych i truskawek.
W Europie produkcja warzyw korzeniowych bio w 2016 r. wynosiła 222,5 tys. ton (zwiększyła się o 13,3 tys. ton w stosunku do 2015 r.). Wśród największych producentów znalazła się Holandia (54,1 tys. ton), Wielka Brytania (35,5 tys. ton) oraz Szwecja (34,7 tys. ton). Do znaczących producentów można było zaliczyć także Polskę (31,5 tys. ton) oraz Łotwę (17,2 tys. ton). Nieobecność wśród tych państw Włoch wynika z braku danych włoskiej produkcji w 2016 r. Kraj ten jednak w latach 2015 oraz 2014 był liderem w tej kategorii. Powierzchnia tych upraw w Europie wyniosła w 2016 r. 35.058 ha.
Jeśli chodzi o produkcję truskawek to największa była w Turcji (9371 ton) oraz Polsce (6007 ton), a także w Hiszpanii (5078 ton) i Niemczech (3352 ton). Zbiory w Europie w 2016 r. były na poziomie 26 428 ton. Duży skok w produkcji bio truskawek odnotowała Bułgaria: z poziomu 15 ton w 2013 r. do 680 ton w 2016 r. Całkowita powierzchnia europejskiej produkcji bio truskawek w 2016 r. wynosiła 4249 ha.
Źródło: freshplaza
RS