„Próba sabotażu światowych statystyk zbiorów czarnej porzeczki to „strzał we własne kolano”
Dokument mający rzekomo pokazywać zbiory czarnej porzeczki w wysokości 150 000 ton w sezonie 2013 to prawdopodobnie próba sabotowania „w przód” ceny tych owoców – mówi prezes Międzynarodowego Stowarzyszenia Czarnej Porzeczki (IBA), Svend Jensen .
Dokument – przekazany do prezesa Jensena przez renomowanego klienta branży, zaniepokojonego taką taktyką – cytuje jako źródło Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych w Lublinie, ale nikt nie wie, w jaki sposób został skompilowany.
Zbiory w Polsce mogą przekraczać 50% światowej produkcji czarnej porzeczki – mówi prezes Jensen i wszelkie sugestie, że w Polsce mogłyby być wyższe niż zwykle, mają bezpośredni wpływ na negocjacje cenowe dla wszystkich członków IBA w sezonie, niezależnie od kraju.
Ale wynik końcowy polskich zbiorów w 2013 r. to około 105 000 ton. W rezultacie przetwórcy spodziewają się średniej całkowitej światowej produkcji i stabilnego popytu.
Czarne porzeczki są komercyjnie uprawiane w 21 krajach, a całkowite roczne zbiory (średnia z ostatnich 3 lat) wynoszą 184 294 ton. Czarne porzeczki są przede wszystkim przetwarzane na koncentrat stosowany do produkcji soków. Ceny koncentratu są bardzo konkurencyjne, a przetwórca nie może zapłacić więcej niż jego konkurenci – zrozumienie rzeczywistej podaży zbiorów jest więc ważne w tworzeniu parametrów zakupu dostaw – mówi Jensen.
Od 2008 r. IBA prognozuje zbiory czarnej porzeczki dla wszystkich krajów członkowskich, a przez wcześniejsze 12 lat takie informacje otrzymywano od Europejskiego Stowarzyszenia Czarnej Porzeczki. Informacje z IBA są obecnie akceptowane przez przemysł przetwórczy jako najlepsze i najbardziej niezawodne źródło informacji dla kupujących i sprzedających – mówi Jensen.
– Ale musimy pójść dalej i stworzyć wspólne podejście do prognoz zbiorów ,obejmujących wszelkie źródła. Prognozy mają duży wpływ na „oczekiwania rynku”, a my jesteśmy odpowiedzialni za wiarygodne informacje – mówi Jensen .
Choć zapasy koncentratu posiadane przez przetwórców są tajemnicą handlową, najważniejsze z mediów branżowych, FoodNews, informuje, że sądzi się, że światowe zapasy koncentratu są bardzo małe ( FoodNewsVol 41/No 29/ 19 lipca 2013 ).
Były spory o wiarygodność polskich szacunków zbiorów w poprzednich latach – mówi Jensen i szalenie ekstrawaganckie wahania prognoz doprowadziły do niepewności na rynku i niepewnych cen rynkowych. Te stworzyły cykle koniunktury-dekoniunktury, które doprowadziły do poważnych zakłóceń w dostawach na rynku, z których nie skorzystał nikt poza kilkoma spekulantami surowców od czasu do czasu.
W 2012 r. polscy rolnicy utworzyli KSPCP (Krajowe Stowarzyszenie Producentów Czarnej Porzeczki) i ta nowa organizacja opracowała system prognozowania zbiorów w porozumieniu z polskimi władzami regulacyjnymi i dużymi, renomowanych przetwórcami, dostarczając najbardziej wiarygodnych szacunków zbiorów .
Globalne przetwórstwo może sobie poradzić sobie z rozwojem i stałymi dostawami – mówi Jensen. Solidne dostawy pozwalają na innowacje w rozwoju nowych produktów z czarnej porzeczki. Nowości w agronomii i hodowli roślin oznaczają, że możemy lepiej walczyć z wyzwaniami stawianymi przez zmiany klimatu. Oczekujemy również istotnych nowych nasadzeń w Europie Wschodniej i Azji, gdyż zainteresowanie czarną porzeczką rozwija się również poza tradycyjnymi obszarami uprawy tego gatunku.
Ale zwiększona produkcja powinna rozwijać się równolegle z nowymi inicjatywami dotyczącymi popytu na rynku. W ciągu ostatnich 12 miesięcy widzieliśmy liczne wyniki opublikowanych badań pokazujące potencjał suplementów z czarnej porzeczki w zmniejszaniu szkodliwych skutków stresu, zarówno fizycznego, jak i psychicznego. Takie produkty mają zadziwiający potencjał na rynku i jesteśmy świadomi ich znaczenia.
Jednym z najbardziej ekscytujących wniosków z naszego ostatniego Forum nt. wpływu zmian klimatu na agronomię i hodowlę roślin było uświadomienie sobie, że zmiana klimatu (i globalne ocieplenie) prawdopodobnie zwiększy poziom pozytywnych związków fitochemicznych w czarnej porzeczce, które pomagają w łagodzeniu stresu u ludzi – mówi Jensen.”
Źródło: IBA, KSPCP, tłum. W. Górka
O komentarz w tej sprawie Ogrodinfo.pl zwrócił się do prof. Eberharda Makosza, prezesa TRSK. Jego odpowiedź przeczytać można tutaj:
W kwestii sabotażu statystyk czarnej porzeczki
No i gdzie to stanowisko profesora ? Mam czasem wrażenie że już pora na nowy nie jednoosobowy system szacowania zbiorów ! Kto teraz odda różnicę tego co było a mogło być ?