Dyrektor PODR Jerzy Jakubiec
Roman Myśliwiec – pionier uprawy winorośli na Podkarpaciu mówił o perspektywach uprawy tego gatunku w swoim regionie. Za najważniejsze czynniki zachęcające sadowników do podjęcia takiej działalności uznał korzystne ukształtowanie terenu na pogórzu, spore jeszcze zasoby niewykorzystywanych sadowniczo gruntów, dobre nasłonecznienie, wysoką mineralność pochodzących stąd win, walory turystyczne Podkarpacia (a więc możliwość zbytu wina w gospodarstwie), zaś minusami są tutaj częste mroźne zimy, rozdrobnienie gruntów, wysokie opady w sezonie wegetacyjnym, ciężkie, opóźniające dojrzewanie gron gleby, wyższą niż w innych regionach winiarskich kwasowość otrzymywanych win, mniejszą niż w innych częściach kraju zasobność społeczeństwa. Jako podstawowe czynniki powodzenia uprawy winorośli wymienił w pierwszej kolejności stanowisko, następnie dobór odmiany oraz jakość materiału szkółkarskiego. (Szerzej przedstawimy to wystąpienie w naszych periodykach poświęconych sadownictwu).
Roman Myśliwiec
Barbara Czajka reprezentująca Jasielskie Stowarzyszenie Winiarzy (14 winnic) scharakteryzowała enoturystykę – ogólne trendy obserwowane w świecie oraz rysujące się w Polsce. Turystyka nastawiona na poznawanie produkcji winiarskiej, degustacje nowych gatunków win, kultywowanie kultury spożycia win jest najszybciej rozwijającym się sektorem turystyki. Za jej początki uznaje się rok 1950, kiedy w Beaune (Francja) pierwsza winnica (dotknięta kryzysem sprzedaży) otwarła się dla turystów. W dziesięć lat później zwiedzanie winnic połączone z degustacjami zaczęły się stawać popularne w Australii. Obecnie Francję odwiedza około 8-10 mln enoturystów rocznie, najwięcej jednak zarabiają na tym typie turysty Amerykanie – w USA obroty sektora enoturystyki są szacowane na 2,7 mld dolarów rocznie. U nas jest o wiele skromniej – podkarpackie winnice odwiedziło w ubiegłym roku niewiele ponad 1,2 tys. turystów. Statystyczny enoturysta to mężczyzna 35-45 letni (zauważalna jest tendencja zarówno do obniżania się tego średniego wieku jak i wzrost udziału kobiet w tej grupie). Odwiedzający winnice są w większości dobrze zarabiającymi, wysoko kwalifikowanymi pracownikami lub menedżerami firm, przedstawicielami wolnych zawodów. Wymagają więc od przyjmujących ich gospodarstwa zarówno dobrego przygotowania merytorycznego jak i wysokiego standardu usług agroturystycznych.
Barbara Czajka