Początek sezonu jagody kamczackiej

Tegoroczny sezon dojrzewania jagody kamczackiej rozpoczął się prawie miesiąc wcześniej niż zazwyczaj. Owoce wczesnych odmian zaczęto zbierać w ostatniej dekadzie maja.

Na krajowym rynku – z pozycji konsumenta – łatwo jeszcze tę jagodę przegapić. W naszych branżowych portalach warto jednak ten fakt odnotować – rosną już w Polsce setki hektarów plantacji produkcyjnych tego gatunku (szacunki bardzo się różnią, mówi się o 1-2 tys. hektarów).

Najwcześniej dojrzały jagody na plantacjach założonych na lekkich, ciepłych glebach oraz tam, gdzie plantator nie dysponuje nawadnianiem. Bardzo słoneczna i ciepła pogoda w kwietniu i maju zrobiła swoje.

Równocześnie z kiełkowaniem rynku jagody kamczackiej pierwsze kroki zaczyna stawiać stowarzyszenie jej producentów.

pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułŚwięto Róży bez atmosfery
Następny artykułKolekcja sałaty Bejo Zaden

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.