Owoce jagodowe

Owoce jagodowe – rośliny jagodowe to dział dedykowany dla profesjonalistów w uprawie owoców jagodowych. Baza wiedzy oraz informacje z kraju i świata. Więcej informacji na portalu Jagodowe.pl

Walentynki rano i wieczorem!

Szukasz pomysłu na lekką kolację lub romantyczne śniadanie? Odkryj szybki i łatwy przepis, który wybraliśmy na Walentynki. Danie, które uwodzi. Naleśniki z sokiem z buraków i błonnikiem z aronii, dżemem dyniowym i kruszoną fetą, z sałatami, kiełkami i kruszonymi orzechami laskowymi. Wzbogacone sokiem aroniowym lub jabłkiem. Smaczny dowód na to, że przyjemności możemy robić sobie cały dzień.

Owoce miłości

Zbliżają się Walentynki… Każdego roku 14 lutego ludzie mówią o swoich uczuciach. Wiele par decyduje się na celebrowanie tego dnia kolacją w restauracji lub specjalnym domowym posiłkiem. W czasie covidowej epidemii dobrze widać, że wspólnym mianownikiem jest tu chęć spędzenia czasu razem, tylko dla siebie. Walentynki to idealny dzień by wyrazić miłość i zaangażowanie.

Nowa świdośliwa ‘Amela’ dostępna dla szkółkarzy i plantatorów

Świdośliwa (Amelanchier sp.), zwana także słodką aronią czy borówką kanadyjską (bo stamtąd się wywodzi), jest uznawana za wciąż mało znany gatunek sadowniczy w Polsce. Należy do rodziny różowatych, podrodziny jabłkowatych.

Uważaj na okazyjne oferty środków ochrony roślin!

Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Krajowa Administracja Skarbowa (KAS) i Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin trzeci rok wspólnie przypominają rolnikom o tym, że „Kupując podróbki, tracisz wiele razy”.

Od nowego roku wróciły tematy pszczelarskie!

W poniedziałek, 26 stycznia br., do Instytutu Ogrodnictwa przybyła grupa przedstawicieli organizacji pszczelarskich reprezentujących kilka regionów Polski. W ramach noworocznego spotkania dyskutowano m.in. o problemach gospodarki pasiecznej i możliwościach ich rozwiązania przy współpracy nauki i praktyki.

„Program dla Szkół” – ważne dla dostawców

Komunikat dla dostawców produktów w ramach „Programu dla szkół” obowiązuje od 29.01.2021 r.

Dr Grzegorz Klimek (1949-2021)

Z głębokim smutkiem informujemy, że 18 stycznia br. zmarł dr Grzegorz Klimek, ekspert w dziedzinie ekonomiki ogrodnictwa, wieloletni, emerytowany pracownik Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.

Przetwory dla zdrowia Babci i Dziadka!

Świętowanie Dnia Babci i Dziadka jest ważne. 21 i 22 stycznia to czas, w którym zapraszaliśmy dziadków do przedszkoli i szkół, gdzie zawsze otrzymywali specjalnie przygotowane dla nich prezenty. W tym roku tak nie będzie. Plantatorzy polecają pamiętać o laurkach i o tym, że żadne suplementy diety nie zastąpią codziennego zdrowego odżywiania - dziadkom przypomnieć warto przetwory z polskich superowoców.

Święta z Produktem Polskim

Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowa okazja do wykorzystania polskich produktów do przygotowania potraw, które znajdą się na świątecznym stole. Praktycznie wszystkie dania, które tradycyjnie spożywamy podczas świąt jak: wigilijny barszcz czerwony, karp, śledzie, potrawy z kapusty, grochu, grzybów, a także, pierogi i uszka czy też kompot z suszonych owoców mogą zostać przygotowane z produktów wytwarzanych przez rodzimych producentów. W świadomości Polaków rybą nieodłącznie związaną z tradycją wigilijnego stołu jest karp – świąteczna ryba, zwyczajowo goszcząca na wigilijnym stole w wielu domach.

Rokitnik – złoty sprzymierzeniec w trudnych czasach pandemii

Rokitnik to znana od starożytności roślina lecznicza. Chińskie przysłowie mówi: „jedz rokitnik, a krew twoja będzie uzdrowiona”. Polscy plantatorzy i naukowcy od trzech dekad obserwują jego renesans. Sok z owoców rokitnika wspomaga dziś chemioterapie, a wyekstrahowany z nasion i miąższu olej rokitnika jest składnikiem suplementów i produktów funkcjonalnych.