Owoce jagodowe

Owoce jagodowe – rośliny jagodowe to dział dedykowany dla profesjonalistów w uprawie owoców jagodowych. Baza wiedzy oraz informacje z kraju i świata. Więcej informacji na portalu Jagodowe.pl

Czy Polacy zwracają uwagę na to, żeby dieta wzmacniała odporność?

Ponad połowa Polaków (58%) deklaruje, że zwraca uwagę na to, żeby ich sposób odżywiania wzmacniał odporność. W tym aż 16% badanych wpływem diety na odporność zainteresowało się w związku z pandemią koronawirusa. Warto podtrzymać dobre nawyki, wszak odporność zaczyna się w kuchni.

Truskawki okrywane i nieokrywane – zalecenia ochrony i nawożenia – komunikat jagodowy Agrosimex z...

Zapraszamy do obejrzenia komunikatu jagodowego Agrosimex z dnia 12.05.2021r. Tomasz Domański omawia zalecenia ochrony i nawożenia plantacji truskawek okrywanych i nieokrywanych.

Szypułka prawdę ci powie

Polska wiosenna truskawka intensywnie pachnie, a jej szypułka jest świeża, soczyście zielona, sztywna i delikatnie odstaje od owocu. Koszt jej produkcji sprawia, że jest droższa od importowanej z południa Europy i północnej Afryki. Jak rozpoznać polską truskawkę jeszcze przed jej spróbowaniem?

Ocena przezimowania upraw ogrodniczych w 2021 r.

Rośliny sadownicze przezimowały w sezonie 2020/2021 dość dobrze. Na przeważającym obszarze kraju nie zanotowano uszkodzeń mrozowych, a straty spowodowane niską temperaturą mają charakter lokalny – informuje Główny Urząd Statystyczny w publikacji „Wstępna ocena przezimowania upraw w 2021 r.”

Jedzenie na dobre myślenie

Mózg to centrum dowodzenia, który stale odbiera i przesyła niezliczone ilości informacji do całego organizmu. Zużywa przy tym aż 20-25 proc. energii dostarczanej z pożywieniem a jego głównym pokarmem jest glukoza. Nie oznacza to jednak, że spożywanie cukru w czystej postaci sprzyja jego pracy. Paliwo dla mózgu musi być najwyższej jakości. Zatem, co jeść by usprawnić pracę tego organu i tym samym zapewnić sobie maksymalną koncentrację niezbędną dla efektywnego uczenia się? O tym już na samym początku sezonu na polskie superowoce.

Najpopularniejsze superowoce kwietnia 2021

Co czwarty Polak (25%) jadł truskawki w kwietniu. To znacznie więcej niż przed miesiącem (o 9 p.p.). W kwietniu wzrosło również spożycie malin – z 16% do 19%.

Pamiętajmy o pszczołach!

Pszczoła miodna oraz inne owady zapylające są niezwykle ważną częścią ekosystemu oraz jednym z ważniejszych czynników plonotwórczych w produkcji roślinnej.

Sadzonki truskawek odmiany 'Elsanta’

ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Firma Rozsadnik od wielu lat zajmuje się produkcją rozsady szklarniowej oraz produkcją rozsady warzyw gruntowych. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom Klientów do oferty wprowadzono produkcję sadzonek truskawek.

Szkolenia „Integrowana Ochrona Roślin”

W ramach poddziałania 2.3 „Wsparcie dla szkolenia doradców” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa zawarła umowę z Centrum Doradztwa Rolniczego (CDR) w Brwinowie oddział w Radomiu (lider projektu) oraz partnerami konsorcjum: Instytutem Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach, Instytutem Ochrony Roślin-PIB w Poznaniu oraz Instytutem Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa-PIB w Puławach, na realizację projektu, którego celem było przeprowadzenie szkoleń pt. „Integrowana Ochrona Roślin”.

Sezon na polskie truskawki zaczyna się w kwietniu

Walory pierwszych tegorocznych owoców krajowej produkcji zaprezentowali liderzy upraw szklarniowych. Uroczyste otwarcie sezonu odbyło się w Parku-arboretum obok Zamku Czartoryskich w Gołuchowie, pod Kaliszem. W Wielkopolsce, tu gdzie produkuje się najwięcej wiosennej truskawki.