Czas na polskie superowoce!
Polski kraft rozwija się bardzo dynamicznie, a owoce są wiodącym dodatkiem. Mamy w obu branżach kompetencje by robić najlepsze piwa jagodowe na świecie. Naszą rolą jest łączyć plantatorów i piwowarów – mówi Witold Boguta, prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw.
Piwa z różnymi dodatkami stanowiły połowę premierowych piw, które pojawiły się na rynku w 2018 roku. W większości przypadków do piw dodawane są owoce. Najczęściej dodawanymi do piwa owocami są obecnie cytrusy, mango i marakuja. Malina plasuje się na 4 miejscu – mówi Kacper Groń, z blogu Piwna Zwrotnica, analizujący trendy oraz nowości w ofercie polskiego kraftu.
Maliny łączą się z piwem
Plantatorzy i piwowarzy zapraszają na Weekend piw malinowych. Odbędzie się on 18-21 lipca w 37 pubach w całej Polsce. Promowane będą owoce jako dodatek do piwa oraz malina, która doskonale łączy się z piwem. Od lat wiedzą o tym koncerny, które niezmiennie produkują piwa z dodatkiem syropu glukozowego, barwników i aromatów malinowych. Piwowarzy w browarach rzemieślniczych dodają tylko naturalny, tłoczony, 100% sok z polskich malin. Malina w opinii piwowarów jest owocem niezwykle szlachetnym. Można ją wykorzystać do każdego rodzaju piwa, nadają mu kolor, aromat i słodko-kwaśny smak. Mają dużo witaminy C, substancji przeciwutleniających. Piwa z naturalnym dodatkiem malin lub soku, dłużej zachowują świeżość – mówi Mateusz Gulej, Główny Piwowar Browaru Stu Mostów.
Weekend piw truskawkowych i porzeczkowych
Dużym sukcesem zakończył się czerwcowy Weekend piw truskawkowych. W ramach kampanii „Czas na polskie superowoce!” promowane były piwa truskawkowe. 25 pubów w 14 miastach pomogło dotrzeć z informacją o piwach truskawkowych do blisko 250 tys. osób.
Kolejna weekendowa akcja zapraszająca na piwa porzeczkowe odbędzie się na przełomie sierpnia i września. Współpraca plantatorów i piwowarów to kolejny pomysł obu branż na wymianę doświadczeń i promocję walorów różnych odmian.
źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw