O truskawce w Jasieńcu – konferencja truskawkowa 19 stycznia 2019

Początek roku to w ogrodnictwie okres intensywnych przygotowań do nadchodzącego sezonu. To czas spotkań, szkoleń, targów i konferencji. Cykl takich wydarzeń regionalnych odbywających się w kilku rejonach Polski został zorganizowany przy współpracy firm Agrosimex, Nufarm, Sumi-Agro, Związku Sadowników RP, samorządów, stowarzyszeń zrzeszających producentów owoców oraz Instytutu Agronomicznego Fertico.
Uczestników spotkania powitał Janusz Miecznik Mirosław Maliszewski mówił m. in. o kontraktacji owoców i zdobywaniu nowych rynków zbytu.

Jedno z takich spotkań o tematyce truskawkowej odbyło się 19 stycznia w Jasieńcu. Wśród prelegentów znalazł się m.in. Poseł na Sejm RP i Prezes ZSRP – Mirosław Maliszewski. Mówił on o aktualnej sytuacji na rynku owoców, o nacisku, jaki powinniśmy kłaść na produkcję owoców bez pozostałości w kontekście konkurowania z innymi krajami. Poseł Maliszewski wspominał o pracach nad uproszczeniem zasad przyjazdu pracowników sezonowych, m.in. z Ukrainy i o problemie spadku ich zatrudnienia spowodowanym zeszłoroczną zmianą przepisów, a także o rozszerzeniu katalogu państw, z których sezonowi pracownicy mogliby w Polsce znaleźć zatrudnienie. Kolejną kwestią poruszoną przez Prezesa Maliszewskiego była kontraktacja płodów rolnych, która powinna być elementem regulacji sprzedaży owoców. Wspomniane przez prelegenta rozwiązanie miałoby długofalowo rozwikłać problem cen surowca deserowego i przemysłowego, ustabilizować produkcję i tym samym rynek.

Leszek Przybytniak stwierdził, że warto postawić na produkcję owoców ekologicznych.

Jako kolejny, głos zabrał Radny Sejmiku – Leszek Przybytniak, dla którego istotnym tematem wartym uwagi jest produkcja owoców ekologicznych. P. Przybytniak podkreślił, że zainteresowanie produkcją ekologiczną ciągle wzrasta – zarówno ze strony rolników, jak i konsumentów.

 

 

Michał Malicki omówił główne problemy na plantacjach truskawki w minionym sezonie i problemy z odpornością grzybów na stosowane fungicydy.

Michał Malicki – doradca sadowniczy z firmy Agrosimex mówił o zagrożeniach w uprawie truskawki, a bardzo szeroko opisał problemy chorób na plantacjach. Zwrócił uwagę na konieczność dbania o uprawę już od momentu zakupu materiału roślinnego do nasadzeń. M. Malicki w kontekście szarej pleśni truskawki przekazał wyniki prowadzonych w poprzednim sezonie analiz i obserwacji. Zauważył, że patogen wywołujący szarą pleśń jest w różnym stopniu odporny na poszczególne substancje aktywne środków ochrony roślin, nawet w obrębie tej samej plantacji czy sąsiadujących działek (w odległości kilkuset merów od siebie). Inne choroby truskawki, jak antraknoza, mączniak, a także stres i naturalna odporność roślin to kolejne tematy poruszane przez M. Malickiego, który kilkakrotnie mówił o tym jak istotna jest właściwa identyfikacja chorób i szkodników w truskawce dla prowadzenia efektywnej ochrony.

Karolina Felczak-Konarka zwróciła uwagę na problemy z identyfikacją patogenów roślin oraz zaprezentowała ofertę nowego laboratorium w Grójcu.

Karolina Felczak-Konarska, dyrektor Placówki Badawczej Fertico prezentowała rozwiązania proponowane przez nowo otwarte w Grójcu laboratorium, w którym można będzie przeprowadzić badania i analizy służące do określenia kluczowych problemów w uprawie roślin. Jedną z propozycji laboratorium jest genetyczna identyfikacja agrofagów zapewniająca wykrycie czynnika chorobotwórczego jeszcze przed wystąpieniem jego objawów na plantacji, z precyzyjnym określeniem szczepu patogenu chorobotwórczego, co umożliwi odpowiedni dobór środków ochrony roślin, a tym samym oszczędności dla plantatora.

Barbara Sałata z Centrum Doradztwa Rolniczego w Radomiu omówiła warunki przetwarzania płodów rolnych i możliwości ich sprzedaży.

Pani Barbara Sałata z Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie O/Radom przybliżyła prawne warunki i wymagania dotyczące prowadzenia sprzedaży żywności przetworzonej i nieprzetworzonej z gospodarstw rolnych m.in. za pośrednictwem krótkich łańcuchów dostaw, a więc sprzedaży produktów bezpośrednio konsumentowi – z pominięciem pośredników. Rozwiązanie takie, o ile obwarowane jest szeregiem przepisów i wymogów, to ma na celu zwiększenie dochodów gospodarstw rolnych.

Justyna Wasiak prezentowała ofertę firmy SumiAgro.

O ofercie firmy Sumi-Agro i środkach zarejestrowanych w uprawie truskawki opowiedziała Justyna Wasiak. Zwróciła uwagę na środek – Kanemite 150 SC dedykowany truskawce akarycyd zarejestrowany do zwalczania przędziorka (preparat ten nie powoduje odporności).

 

 

Iwona Polewska zwróciła uwagę na niską zasobność gleb Polski w próchnicę i problemy z przyswajalnością składników pokarmowych w warunkach niedoboru opadów.

Iwona Polewska z firmy Agrosimex przybliżyła temat kondycji gleby w uprawie truskawki, kładąc nacisk na odpowiedni poziom próchnicy gleby. P. Polewska podkreśliła, że podstawowym działaniem producentów powinno być regularne wykonywanie analiz gleby (wraz z określeniem poziomu próchnicy), jako punktu wyjścia do racjonalnego nawożenia. Zaznaczyła, jak ważne jest utrzymanie stałej, wysokiej mikrobiologicznej aktywności gleby.

 

Mariusz Byliniak omówił temat nawadniania i fertygacji na plantacjach truskawki.

Kolejnym krokiem do prowadzenia upraw na wysokim poziomie jest omówiony przez Mariusza Byliniaka temat nawadniania i fertygacji na plantacjach truskawki, według którego sukces tkwi w doborze odpowiedniego systemu podawania wody i nawozów do sposobu uprawy – „na zagonach” lub „na płask”.

 

 

Anna Roman przekazała informację o biologicznym środku do zwalczania opuchlaków Nemasys L.

Przedstawicielka firmy BASF – Anna Roman zaprezentowała preparat Nemasys L jako biologiczny środek (zawierający pożyteczne nicienie) do zwalczania groźnych szkodników glebowych – opuchlaków w uprawie truskawki.

 

 

Zebrani w Jasieńcu producenci mogli również usłyszeć, o czym należy pamiętać przy zatrudnianiu cudzoziemców w gospodarstwie, jakie dokumenty są niezbędne do prawidłowego ich rozliczenia, a także o prawach pomocnika przy zbiorach w razie choroby lub wypadku. Tematy te omówili przedstawiciele Powiatowego Urzędu Pracy w Grójcu, KRUS Grójec oraz Urzędu Skarbowego w Grójcu.

Przed nami kolejne spotkania jagodowe:

  • Kongres Borówkowy w Małej Wsi już 24 stycznia,
  • Konferencja Malinowa w Poniatowej – 9 lutego,
  • Konferencje Truskawkowe – 21 lutego w Czerwińsku i 28 lutego w Ryszkach.

Autor: Agata Perzyna

Fot. D. Łabanowska-Bury

Related Posts

None found

Poprzedni artykułWarzywa – 1/2019 – o czym dowiemy się w najnowszym numerze?
Następny artykułIKEA będzie produkować warzywa

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.