Rolników interesowały zagadnienia z zakresu rolnictwa ekologicznego, sprzedaży bezpośredniej i przetwórstwa, a także poszczególne działania PROW 2014-2020. Wiceminister Zarudzki przekazał informację na temat harmonogramu naboru wniosków.
Truskawka Kaszubska (Kaszëbskô Malëna), to produkt wpisany do europejskiego systemu nazw i oznaczeń geograficznych. Na jej wybitne właściwości niewątpliwie wpływają klimat oraz gleby Pojezierza Kaszubskiego.
Istotny jest także sposób uprawy truskawek. Wszelkie zabiegi wykonywane są zgodnie z zasadami dobrej praktyki rolniczej – zatem oszczędne w chemię, oparte przede wszystkim na naturalnych składnikach. Naturalne materiały są także wykorzystywane w procesie ściółkowania i osłaniania sadzonek przed przymrozkami, co ma wpływ na wysoką jakość plonów. Ze szczególną pieczołowitością plantatorzy przystępują do zbioru truskawki: wszystkie owoce muszą być zbierane ręcznie. Do sprzedaży trafiają wyłącznie egzemplarze wykształcone, zdrowe, świeże, jędrne, całe, nieuszkodzone, niepogniecione, niezawilgocone, czyste. Z krzaków zrywane są wyłącznie owoce dojrzałe – zbiór przebiega od początku czerwca do końca lipca.
Źródło: MRiRW