Temat cen jest zawsze gwoździem programu w dyskusji ze wszystkimi udziałowcami rynku. Otóż tegoroczne ceny są wyższe od ubiegłorocznych i to znacznie. Cena malin jesiennych z uprawy konwencjonalnej, czyli produkcji integrowanej, od początku sezonu skupu wynosi od 3,80 do 4,20 zł/kg. W tym samym okresie ponad dwukrotnie wyższe są ceny malin w jakości ekologicznej. Na początku sezonu skupu wynosiły 7,30 zł/kg.
Na plantacjach ekologicznych dominuje ‘Polana’, coraz mniej uprawia się ‘Polki’, ze względu na problem chorób wirusowych. Jak informował w dzisiejszej rozmowie Andrzej Kowalik z BioBerry w Lublinie, firmy skupującej surowiec ekologiczny, za kilogram maliny plantatorzy dostają od 8-8,70 zł (jest to cena netto, gdy dodamy 9% VAT, cena przekracza 9 zł/kg). – Wprawdzie plony są znacznie niższe niż przed rokiem, ale cena wynagradza plantatorom starania i pracę przez cały sezon. Przeciętnie na plantacjach maliny ekologicznej zbiory z 1 ha wynoszą od 5 do 8 ton, ale na lepszych glebach lepszych, I i II klasy można liczyć nawet na 10 t/ha. Wygląda na to, że plonowanie plantacji ekologicznym w tym sezonie nie odbiega od plonowania krzewów uprawianych konwencjonalnie. Straty są znaczne, ale tak samo są szacowane na każdej plantacji, niezależnie od systemu uprawy – przekazał A. Kowalik.
Plonowanie maliny na plantacjach ekologicznych, woj. świętokrzyskie
Tekst i fot. Dorota Łabanowska-Bury