Francusko-włosko-hiszpańska grupa kontaktowa ds. truskawek spotkała się 23 lutego w Huelvie, by podsumować ubiegły sezon i ustalić wspólnie plany na bieżącą kampanię. Tradycja takich konsultacji ma już 20 lat.
Grupa kontaktowa zajmująca się truskawkami jest jedną z dwudziestu pracujących w ramach Komitetu Mieszanego Hiszpańsko-Francuskiego ds. Owoców i Warzyw powstałego przed dwudziestoma laty. W 2010 roku dołączyły do tych dwóch państw Włochy.
Ubiegły rok zakończył się w Hiszpanii wyprodukowaniem 302,5 tys. ton truskawek i obrotem w wysokości 455 mln euro. Francuskie stowarzyszenie APOn Fraises do France reprezentujące 45% sektora truskawkowego swego kraju zadeklarowało produkcję w wysokości 22 tys. ton owoców, co stanowiło 2-3% wzrost w porównaniu do roku 2016. Produkcja owoców tego gatunku wzrosła o 9%. Włosi oszacowali swoją produkcję na 150 tys. ton, obrót na 303 mln euro.
Przedstawiciele producentów trzech państw ustalili postępowanie w kwestiach fitosanitarnych mających zapewnić bezpieczeństwo żywnościowe konsumentów i zgodzili się co konieczności zwiększenia presji na instytucje unijne w sprawie przepakowywania truskawek pochodzących z innych państw produkujących te owoce – zwłaszcza marokańskich na terytorium Hiszpanii i niemieckich we Francji.
za: FEPEX
pg