‘Grandarosa’ od kilku lat popularna w uprawie

Odmiana truskawki ‘Grandarosa’ nadaje się do uprawy wielkotowarowej w gruncie, również tej prowadzonej na przyspieszony zbiór owoców pod niskimi i wysokimi osłonami. Badania prowadzone przez kilka lat w Instytucie Ogrodnictwa – PIB potwierdzają ponadto jej przydatność do uprawy bezglebowej na rynnach pod wysokimi osłonami, stosowanej w celu uzyskania dwukrotnego owocowania w ciągu 12 miesięcy (na letnio-jesienny zbiór owoców z zastosowaniem opóźnionego wysadzania roślin frigo i zbiór przyspieszony wiosną następnego roku).

‘Grandarosa’ otrzymana została ze skrzyżowania odmian ‘Granda’ i ‘Camarosa’ Jest odmianą dość plenną, o średniowczesnej porze dojrzewania owoców. Wytwarza bardzo atrakcyjne, przyciągające wzrok owoce. Są one duże i bardzo duże, stożkowate i szerokostożkowate, pomarańczowoczerwone, równomiernie wybarwione, o bardzo silnym połysku. Owoce są aromatyczne, słodkie i bardzo smaczne.

Badania laboratoryjne potwierdziły wysoką zawartość w owocach cukrów rozpuszczalnych i witaminy C. Ponadto owoce tej odmiany są wyjątkowo jędrne, mało podatne na gnicie i wytrzymałe na odgniecenia. Według opinii plantatorów owoce posiadają wysoką trwałość, dobrze znoszą transport nawet na znaczne odległości, także poza granice naszego kraju.
Na żyznych glebach rośliny truskawki ‘Grandarosa’ rosną silnie, mają dość luźny, wzniesiony pokrój. Cechą charakterystyczną tej odmiany są bardzo duże, obupłciowe kwiaty, zebrane w masywne kwiatostany o grubych łodygach kwiatostanowych. Większość kwiatostanów i kwiatów dorasta do powierzchni liści, ale część może być w nich ukryta. Odmiana wytwarza dość liczne rozłogi.

Rośliny odmiany ‘Grandarosa’ są mało podatne na białą i czerwoną plamistość liści, a także na mączniaka prawdziwego truskawki. Jednakże, uprawiane na polach zainfekowanych przez grzyby powodujące choroby systemu korzeniowego (Verticillium dahliae), mogą wykazywać objawy niewielkiego porażenia. Wieloletnie badania i obserwacje tej odmiany, prowadzone w Instytucie Ogrodnictwa wykazały, że rośliny są wytrzymałe na niskie ujemne temperatury.

Badania, przeprowadzone zarówno w Ekologicznym Sadzie Doświadczalnym Instytutu Ogrodnictwa – PIB w Nowym Dworze, jak i w Sadowniczym Zakładzie Doświadczalnym IO-PIB w Brzeznej potwierdzają dużą przydatność odmiany ‘Grandarosa’ do uprawy ekologicznej.

Odmiana chroniona wyłącznym prawem na terenie Unii Europejskiej do dnia 31.12.2040 r.

źródło: materiał prasowy IO-PIB

Related Posts

None found

Poprzedni artykułWkrótce ruszają dwa nabory wniosków z PROW 2014-2020
Następny artykułUprawa cebuli 2021

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.