‘Grandarosa’ otrzymana została ze skrzyżowania odmian ‘Granda’ i ‘Camarosa’ Jest odmianą dość plenną, o średniowczesnej porze dojrzewania owoców. Wytwarza bardzo atrakcyjne, przyciągające wzrok owoce. Są one duże i bardzo duże, stożkowate i szerokostożkowate, pomarańczowoczerwone, równomiernie wybarwione, o bardzo silnym połysku. Owoce są aromatyczne, słodkie i bardzo smaczne.
Badania laboratoryjne potwierdziły wysoką zawartość w owocach cukrów rozpuszczalnych i witaminy C. Ponadto owoce tej odmiany są wyjątkowo jędrne, mało podatne na gnicie i wytrzymałe na odgniecenia. Według opinii plantatorów owoce posiadają wysoką trwałość, dobrze znoszą transport nawet na znaczne odległości, także poza granice naszego kraju.
Na żyznych glebach rośliny truskawki ‘Grandarosa’ rosną silnie, mają dość luźny, wzniesiony pokrój. Cechą charakterystyczną tej odmiany są bardzo duże, obupłciowe kwiaty, zebrane w masywne kwiatostany o grubych łodygach kwiatostanowych. Większość kwiatostanów i kwiatów dorasta do powierzchni liści, ale część może być w nich ukryta. Odmiana wytwarza dość liczne rozłogi.
Rośliny odmiany ‘Grandarosa’ są mało podatne na białą i czerwoną plamistość liści, a także na mączniaka prawdziwego truskawki. Jednakże, uprawiane na polach zainfekowanych przez grzyby powodujące choroby systemu korzeniowego (Verticillium dahliae), mogą wykazywać objawy niewielkiego porażenia. Wieloletnie badania i obserwacje tej odmiany, prowadzone w Instytucie Ogrodnictwa wykazały, że rośliny są wytrzymałe na niskie ujemne temperatury.
Badania, przeprowadzone zarówno w Ekologicznym Sadzie Doświadczalnym Instytutu Ogrodnictwa – PIB w Nowym Dworze, jak i w Sadowniczym Zakładzie Doświadczalnym IO-PIB w Brzeznej potwierdzają dużą przydatność odmiany ‘Grandarosa’ do uprawy ekologicznej.
Odmiana chroniona wyłącznym prawem na terenie Unii Europejskiej do dnia 31.12.2040 r.
źródło: materiał prasowy IO-PIB