12-hektarowa plantacja pojawiła się na stokach jurajskiego wzgórza górującego nad doliną Wisły pomiędzy Tyńcem a Krakowem po kilkudziesięcioletniej przerwie. Poprzednie nasadzenia – przez około 200 lat prowadzili mnisi z zakonu Kamedułów. W obrębie klauzury pozostało do dzisiaj kilka krzewów winorośli z początków XX wieku.
Natomiast Winnica Srebrna Góra jest przedsięwzięciem założonym przed sześciu laty. Nasadzenia krzewów mają cztery lata. W tym sezonie Winnica zabutelkowała pierwszy raz większą partię (6000 butelek) wina „świętomarcińskiego” – młodego, tegorocznego trunku, zarówno białego, jak i czerwonego.
Po plantacji obsadzonej odmianami pochodzącymi od winorośli europejskiej oraz od nowych mieszańców oprowadzali gości pierwszego „dnia otwartego” współwłaściciel firmy Mirosław Jaxa Kwiatkowski oraz kierownik plantacji Marek Szymczycha.
Do Winnicy Srebrna Góra zaprosimy niebawem (w czasie sezonu wegetacyjnego).
pg