Egzotyczne soki z Mongolii

Mongolia nie jest klojarzona z sadownictwem, a tym bardziej z krajami produkującymi soki owocowe. Tym niemniej nawet w klimacie kontynentalnych pustyń mozna znależć surowiec do produkcji przetworów owocowych. Właśnie zaczyna się produkcja soku z owoców krzewów Nitrarii.

Rosnące na zasolonych glebach krzewy Nitrarii (schoberi, billardierei oraz inne gatunki z tego rodzaju botanicznego)  są jednymi z nielicznych źródeł owoców na mongolskiej pustyni Gobi. Wyrabia się z nich konfitury, powidła, nadzienia do cukierków, gotowano kompoty, sporządza lemoniady, produkuje wino i koniak. Przedsiębiorstwo Chatan żims uruchamia przemysłową produkcję naturalnych soków z tych owoców przypominających małe owoce derenia (Cornus mas). Dojrzewające od końca sierpnia owoce mają być bardzo bogate w kwas askorbinowy, aminokwasy, mikroelementy, substancje biologicznie aktywne  i tak dalej – w sumie dając cenny produkt dietetyczny i prozdrowotny.

za: fruitnews.ru
pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułZbiory ziemniaków w Polsce dramatycznie spadają
Następny artykułProgram rabatowy AGRO SGB

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.