Mongolia nie jest klojarzona z sadownictwem, a tym bardziej z krajami produkującymi soki owocowe. Tym niemniej nawet w klimacie kontynentalnych pustyń mozna znależć surowiec do produkcji przetworów owocowych. Właśnie zaczyna się produkcja soku z owoców krzewów Nitrarii.
Rosnące na zasolonych glebach krzewy Nitrarii (schoberi, billardierei oraz inne gatunki z tego rodzaju botanicznego) są jednymi z nielicznych źródeł owoców na mongolskiej pustyni Gobi. Wyrabia się z nich konfitury, powidła, nadzienia do cukierków, gotowano kompoty, sporządza lemoniady, produkuje wino i koniak. Przedsiębiorstwo Chatan żims uruchamia przemysłową produkcję naturalnych soków z tych owoców przypominających małe owoce derenia (Cornus mas). Dojrzewające od końca sierpnia owoce mają być bardzo bogate w kwas askorbinowy, aminokwasy, mikroelementy, substancje biologicznie aktywne i tak dalej – w sumie dając cenny produkt dietetyczny i prozdrowotny.
za: fruitnews.ru
pg
Gdzie w Polsce można kupić ten krzew?