Włoskie winogrona są bardzo popularne w pozostałych krajach unijnych – w minionym sezonie 2015/2016 kraj ten wyeksportował w sumie niecałe 467,0 tys. ton tych owoców, a na bieżący sezon 2016/2017 szacuje się wielkość eksportu na poziomie 442,0 tys. ton. Zdecydowanie największym importerem włoskich winogron są pozostałe kraje unijne – w minionym sezonie było to prawie 424,0 tys. ton. Najwięcej winogron trafiło na rynek niemiecki – prawie 125,0 tys. ton oraz francuski – 98,5 tys. ton. Ponadto spore ilości trafiły do Polski – 43,5 tys. ton oraz po 22,0 tys. ton do Hiszpanii i Szwajcarii.
Włoski import zdecydowanie mniejszy – w sezonie 2015/2016 było to 24,7 tys. ton, a na sezon 2016/2017 prognozuje się 23,0 tys. ton. Owoce te sprowadzane są przede wszystkim z pozostałych państw unijnych – głównie z Hiszpanii i Holandii.
Źródło: FAMMU/FAPA