Cięcie winorośli w Sandomierzu

15 marca w Winnicy Świętego Jakuba w Sandomierzu odbył się pokaz wiosennego cięcia winorośli zorganizowany przez Sandomierskie Stowarzyszenie Winiarzy. Prowadzili go Marcin Płochocki – prezes stowarzyszenia oraz Mateusz Paciura, jego wiceprezes.

Termin cięcia winorośli przypada na okres bezpośrednio przed ruszeniem wegetacji – zanim winorośl zacznie płakać. W przypadku prowadzenia jej przy konstrukcji w formie sznura obciąć należy wszystkie pędy jednoroczne ponad pierwszym węzłem, które wyrosły z łozy przymocowanej (okręconej, przypiętej tapenerem lub drutem) do najniżej położonego drutu w konstrukcji. W krajach cieplejszych niż nasz (bez przymrozków wiosennych) nie ma konieczności pozostawiania fragmentów pędów. W Polsce, gdy wyrosną pędy jednoroczne i nastąpi przymrozek, wówczas nawet gdy uszkodzi je, to z pąków śpiących nadal będą mogły wyrosnąć nowe. Podczas cięcia zeszłoroczną łozę, gdy jest słaba, można zastąpić inną, silniejszą.

Z jednego krzewu winorośli można uzyskać 2,25-2,5 kg owoców.

Więcej zdjęć tutaj.

Następna okazja zapoznania się z cięciem winorośli – już wkrótce – w najbliższą sobotę, w tej samej winnicy św. Jakuba (Sandomierz, ul. Staromiejska 3), o godz. 15:00.

Tekst i fot.: Anita Łukawska

Related Posts

None found

Poprzedni artykułARiMR przyjmuje wnioski o płatności bezpośrednie za 2014 r.
Następny artykułPolityka szkodzi jabłkom

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.