Chile ma nowe „święte”

Zespół z Papieskiego Katolickiego Uniwersytetu w Santiago oraz Chilijskiego Stowarzyszenia Eksporterów poinformował o możliwości wprowadzenia do przemysłowej uprawy w tym kraju nowych, wyhodowanych w Chile odmian malin.

‘Santa Catalina’, ‘Santa Clara’ i ‘Santa Teresa’ – trzy całkowicie oryginalne chilijskie odmiany malin, które po okresie testów w praktyce potwierdziły swoją wysoką przydatność do wielkoobszarowej uprawy.

Obecnie chilijska produkcja malin opiera się odmianach ‘Heritage’ (84,6%), ‘Meeker’ (8%), ‘Chilliwack’ (5%) i ‘Amity’ (1%). Główna z nich – Heritage pozwala na zebranie około 12 ton owoców z hektara. Chilijscy hodowcy zapewniają, że plenność nowych odmian jest wyższa i sięga 18 t/ha. Ich jagody są także większa od Heritage (3,02 g): powtarzająca Santa Catalina ma owoce o masie 4,23-7,3 g; Santa Clara – 4,13-6,2 g; Santa Teresa – 6,09-9,3 g.

Piotr Grel
za: asoex.cl

Related Posts

None found

Poprzedni artykułPrzebojowe petunie
Następny artykułNatura Food 2019

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.