Blueberry scorch virus – zagraża uprawom borówki wysokiej w Europie

Blueberry scorch virus jest wirusem porażającym borówkę wysoką, rzadziej V. ashei i żurawinę wielkoowocową. Brak danych nt. możliwości jego rozwoju na borówkach występujących w stanie naturalnym w Europie.

W krajach Unii Europejskiej patogen ten nie podlega obowiązkowi zwalczania. Blueberry scorch virus pochodzi z Ameryki Północnej (Kanada, USA). W Europie po raz pierwszy został on wykryty w 2004 r. we Włoszech, następnie w 2008 r. w Holandii, a ostatnio (maj 2019 r.) w Szwajcarii (wszystkie wykrycia na borówce wysokiej).

Według danych literaturowych, w 2011 r. wirusa wykryto także w Polsce na borówce wysokiej. W publikacji Instytutu Ogrodnictwa (2017 r.) opisano wywoływane przez Bluebery scorch virus objawy chorobowe, określane jako oparzelina borówki wysokiej. Podano jednocześnie, że „Choroba czasem występuje na starszych plantacjach borówki wysokiej. Jej nasilenie zależy od podatności odmiany.”

Na niektórych odmianach borówki wysokiej wirus nie wywołuje żadnych widocznych objawów porażenia, podczas gdy na innych obserwuje się chlorozy liści, a w przypadku odmian szczególnie podatnych na porażenie występują nekrozy liści i kwiatów, opadanie porażonych liści, obumieranie gałązek, a nawet śmierć całych roślin. Wektorami wirusa są mszyce, które mogą przenosić go z porażonych roślin na kolejne, nieporażone Na większe odległości rozprzestrzenia się z materiałem szkółkarskim gatunków żywicielskich.

Źródło: www.piorin.gov.pl

Related Posts

None found

Poprzedni artykułNatura Food 2019
Następny artykułCorteva Agriscience – w trosce o przyszłe pokolenie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.