– Enoturystów, czyli turystów zwiedzających regiony winiarskie, w winnicach południowo-wschodniej Polski od kilku lat można spotkać niemal codziennie – zauważyła Wawro. – Bywają spotkania wcześniej zaplanowane, ale wielu gości z kraju czy zagranicy zagląda do nas np. przy okazji pobytu na Podkarpaciu – dodała.
Podkarpaccy winiarze proponują m.in. zwiedzanie winnic, rozmowy o uprawie winorośli, produkcji win oraz ich degustacje. – Informacje o winnicach łatwo można znaleźć w internecie. Większość winnic ma swoje strony internetowe albo profile w mediach społecznościowych – zauważyła Wawro.
Turystów przyciągają także cykliczne imprezy winiarskie odbywające się w regionie, m.in. w Jaśle i Krośnie. Bierze w nich udział po kilka tysięcy osób.
– Wzrost zainteresowania naszymi winnicami wynika przede wszystkim z poprawy jakości usług proponowanych enoturystom. Wielu właścicieli winnic zapewnia noclegi i wyżywienie. Takich winnic kilka lat temu było raptem kilkanaście. Coraz więcej winiarzy sprzedaje też swoje wyroby – przypomniała Wawro.
Na Podkarpaciu jest ponad 150 winnic. Liczą od kilku arów do dwóch-trzech hektarów, przy czym przeważają winnice o powierzchni 20-40 arów. W południowo-wschodniej Polsce uprawia się winorośl głównie w okolicach Jasła, Krosna, Strzyżowa, Przeworska, Jarosławia i Rzeszowa.
Dominują odmiany odporniejsze, sprawdzone w lokalnym klimacie, m.in. seyval blanc, hibernal, bianca, jutrzenka, johanniter na białe wina i rondo, regent, marechal foch oraz leon millot na czerwone.
Źródło: