1 lipca – Dzień Owoców i Dzień Polskiej Borówki

1 lipca obchodzimy Dzień Owoców i Dzień Polskiej Borówki. Z tej okazji plantatorzy zorganizowali degustacje owoców i ich przetworów. Królowały pierwsze tegoroczne borówki, czarne i czerwone porzeczki, konfitury i soki z jagody kamczackiej, aronii i mini-kiwi. Lody truskawkowe i malinowe. Symbolem święta stała się, rekomendowana w codziennej diecie, filiżanka polskich superowoców.

Lipiec to czas największego bogactwa owoców i dobra data by kreować nawyk ich codziennej konsumpcji. To jedyny czas w roku, kiedy dostępne są wszystkie popularne gatunki jagodowe – obok borówek, truskawki, maliny, porzeczki czy jagoda kamczacka, w której produkcji też jesteśmy już światowym liderem. Gratuluję promocji produkcji tych fantastycznych owoców i przetwórstwamówi Andrzej Gorczyński, Dyrektor Mazowieckiego Oddziału Regionalnego ARiMR.

Polskie owoce to nasz skarb narodowy. Nasz klimat pozwala na uprawę fantastycznych owoców, które ze względu na barwę, są najzdrowsze na świecie. Im bardziej czerwone tym lepiej chronią nas przed niekorzystnym wpływem środowiska. Korzystajmy, jedzmy. Latem łatwo wprowadzić je do diety. Powinniśmy spożywać je codzienniemówi dr hab. Dorota Konopacka, prof. IO – Dyrektor Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.

Wspólną promocję roli owoców w diecie oraz święto polskich owoców honorowym patronatem objęli Jan Krzysztof Ardanowski – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Jarosław Jan Pinkas – Główny Inspektor Sanitarny, Adam Struzik – Marszałek Województwa Mazowieckiego, Jarosław Stawiarski – Marszałek Województwa Lubelskiego, prof. dr hab. Wiesław Bielawski – Rektor Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, dr hab. Dorota Konopacka, prof. IO – p.o. Dyrektor Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach oraz Grzegorza Pięta, Dyrektor Generalny Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.

Dzień Polskiej Borówki

1 lipca to także święto coraz bardziej polskiej borówki. Sposób rozpoczęcia sezonu to już tradycja. Co roku plantatorzy wybierają najmłodszego w swoim gronie. W tym roku pierwszej degustacji dokonał 15-miesięczny Krzyś, syn plantatorów z Janolina w gminie Rawa Mazowiecka.

Polska jest dumna, Polak potrafi, jesteśmy czołowymi producentami owoców jagodowych. W tym roku borówka i 6 innych gatunków pokazały się razem. To też jest budujące. To wszystko owoce znakomite pod kątem zdrowia i długowieczności. Trzeba je promować w formie świeżej i przetworzonejmówi doc. dr hab. Stanisław Pluta, prof. Instytutu Ogrodnictwa.

Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw

Źródło: latozborowkami.pl

Related Posts

None found

Poprzedni artykułWłochy – nie da się konkurować kosztami pracy…
Następny artykułOchrona ziemniaków w praktyce

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.