Jego działanie polega na wiązaniu się z powstającymi w komórce kryształkami lodu i hamowaniu ich dalszego narastania. W trakcie doświadczeń gen odporności na mróz wprowadzono do genotypu rośliny pozbawionej tej cechy. Okazało się, że po ”przeszczepieniu” u wrażliwej dotąd na niską temperaturę odmiany kryształki lodu przestały się powiększać. Takie działanie może być w przyszłości sposobem hodowli nowych, odpornych gatunków i odmian warzyw oraz roślin ozdobnych – o ile uda się wprowadzić do ich genotypów białko odpowiedzialne za wytrzymałość mrozową. Odkrycie to stwarza szansę hodowli nowych, odpornych na mróz odmian czy poszerzenia o chłodniejsze rejony zasięgu uprawy gatunków wrażliwych na niską temperaturę. Daje również możliwość przemysłowej produkcji preparatów chroniących rośliny przed przymrozkami lub przydatnych w termicznej obróbce warzyw przeznaczonych do zamrażania lub schładzania. Na podstawie Horticulture Week, 8.10.98.
Z MARCHWIĄ NA MRÓZ
Naukowcy z brytyjskiego uniwersytetu w Yorku ogłosili w sierpniu ubiegłego roku odkrycie genu odpowiedzialnego za naturalną odporność roślin na mróz. Uszkodzenia tkanek przy spadku temperatury wynikają z niszczenia komórek rozrywanych przez kryształy lodu. Brytyjczycy wykryli w marchwi białko determinujące wytrzymałość na mróz.