VEGEX ZAPOWIADA ZWIĘKSZENIE EKSPORTU

    W ubiegłym roku dużym zaskoczeniem dla naszych ogrodników i handlowców było rozpoczęcie przez firmę Vegex spod Kalisza eksportu polskich pomidorów na Wyspy Brytyjskie. Można powiedzieć, że było to zaskoczenie podwójne — nie tylko ze względu na kierunek eksportu, ale także ze względu na to, że rozpoczęto u nas uprawę nowych typów odmian (czyt. też HO 8/2004). Okazało się, że udało się spełnić wymagania Brytyjczyków, uchodzących za najwybredniejszych w Europie konsumentów pomidorów. W tym sezonie właścicielka Vegeksu Kinga Legg (fot.) zapowiada zwiększenie tej sprzedaży.

    Anna Wize: W ubiegłym roku rozpoczęliście działalność od zakontraktowania pomidorów z około 5 hektarów upraw. Jakie ilości warzyw szklarniowych planujecie skupić w tym roku?



    Kinga Legg: W zeszłym roku skupowaliśmy pomidory od producentów z okolic Kalisza, było ich niewielu — między innymi ze względu na obawy związane z wprowadzeniem do uprawy nowej odmiany. Nasza firma udzieliła producentom pomocy — zapewniliśmy doradztwo uprawowe, bez narzucania technologii uprawy, były to szczegółowe sugestie i konsultacje. Mam nadzieję, że producenci byli zadowoleni z naszych kontraktów. W tym roku mamy dużo chętnych do współpracy — nie tylko z naszego rejonu, ale prawie z całej Polski. Niestety, z różnych powodów nie wszyscy mogli zostać przyjęci do grupy producentów firmy Vegex.



    AW: Jak w takim razie dobierane są gospodarstwa, z którymi podpisuje się umowę?



    KL: Jesteśmy bardzo restrykcyjnie kontrolowani przez naszych odbiorców, między innymi Tesco, pod względem metod prowadzenia uprawy i przestrzegania zasad bezpiecznej produkcji, z tego względu możemy współpracować tylko z gospodarstwami, które spełniają te warunki. Są to obecnie 34 gospodarstwa z całej Polski. Większość z nich pochodzi z rejonu kalis­kiego — ponieważ znamy tutejszych ogrodników i wiemy, jaką prowadzą produkcję. Współpraca z nimi jest także prostsza ze względów logistycznych. Jesteśmy jednak zainteresowani kooperacją z producentami pomidorów i ogórków szklarniowych z całej Polski.



    AW: Na jakiej powierzchni uprawiane będą warzywa zakontraktowane przez firmę Vegex?



    KL: Jest to około 62 hektarów upraw pomidorów i ogórków szklarniowych. Dostawy trafią do różnych kontrahentów europejskich, głównie z Wielkiej Brytanii — takich jak Tesco, ale także do dwóch innych sieci supermarketów i do dwóch dużych firm cateringowych. Oczywiście będziemy wspierać Tesco Polska swoimi stałymi dostawami warzyw szklarniowych.



    AW: Jak będzie wyglądać przygotowanie tak dużej ilości towaru do wysyłki?



    KL: Rozbudowujemy się — przed nowym sezonem zakończona zostanie budowa nowej hali magazynowej. Łącznie powierzchnia zaplecza magazynowego będzie trzy razy większa niż w ubiegłym roku i wynosić będzie 5200 metrów kwadratowych.



    AW: Dziękuję za rozmowę.



    Firma prowadzona przez Kingę Legg zakontraktowała w tym roku warzywa szklarniowe z powierzchni 62 hektarów

    Related Posts

    None found

    Poprzedni artykułPOWODY ZAMIERANIA ROŚLIN PRZY AUTOSTRADACH
    Następny artykułŁĄCKIE JABŁKA PRODUKTEM REGIONALNYM?

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Wpisz treść komentarza
    Wpisz swoje imię

    ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.