Anna Wize: W ubiegłym roku rozpoczęliście działalność od zakontraktowania pomidorów z około 5 hektarów upraw. Jakie ilości warzyw szklarniowych planujecie skupić w tym roku?
Kinga Legg: W zeszłym roku skupowaliśmy pomidory od producentów z okolic Kalisza, było ich niewielu — między innymi ze względu na obawy związane z wprowadzeniem do uprawy nowej odmiany. Nasza firma udzieliła producentom pomocy — zapewniliśmy doradztwo uprawowe, bez narzucania technologii uprawy, były to szczegółowe sugestie i konsultacje. Mam nadzieję, że producenci byli zadowoleni z naszych kontraktów. W tym roku mamy dużo chętnych do współpracy — nie tylko z naszego rejonu, ale prawie z całej Polski. Niestety, z różnych powodów nie wszyscy mogli zostać przyjęci do grupy producentów firmy Vegex.
AW: Jak w takim razie dobierane są gospodarstwa, z którymi podpisuje się umowę?
KL: Jesteśmy bardzo restrykcyjnie kontrolowani przez naszych odbiorców, między innymi Tesco, pod względem metod prowadzenia uprawy i przestrzegania zasad bezpiecznej produkcji, z tego względu możemy współpracować tylko z gospodarstwami, które spełniają te warunki. Są to obecnie 34 gospodarstwa z całej Polski. Większość z nich pochodzi z rejonu kaliskiego — ponieważ znamy tutejszych ogrodników i wiemy, jaką prowadzą produkcję. Współpraca z nimi jest także prostsza ze względów logistycznych. Jesteśmy jednak zainteresowani kooperacją z producentami pomidorów i ogórków szklarniowych z całej Polski.
AW: Na jakiej powierzchni uprawiane będą warzywa zakontraktowane przez firmę Vegex?
KL: Jest to około 62 hektarów upraw pomidorów i ogórków szklarniowych. Dostawy trafią do różnych kontrahentów europejskich, głównie z Wielkiej Brytanii — takich jak Tesco, ale także do dwóch innych sieci supermarketów i do dwóch dużych firm cateringowych. Oczywiście będziemy wspierać Tesco Polska swoimi stałymi dostawami warzyw szklarniowych.
AW: Jak będzie wyglądać przygotowanie tak dużej ilości towaru do wysyłki?
KL: Rozbudowujemy się — przed nowym sezonem zakończona zostanie budowa nowej hali magazynowej. Łącznie powierzchnia zaplecza magazynowego będzie trzy razy większa niż w ubiegłym roku i wynosić będzie 5200 metrów kwadratowych.
AW: Dziękuję za rozmowę.
Firma prowadzona przez Kingę Legg zakontraktowała w tym roku warzywa szklarniowe z powierzchni 62 hektarów