PRZEDPLONY W UPRAWIE TRUSKAWEK

    Uprawa truskawek jest możliwa na terenie całego kraju, jednak uzyskiwane plony zależą od wielu czynników, między innymi: odmiany, technologii produkcji, warunków środowiska, wiedzy i doświadczenia producenta. Prawidłowe założenie i prowadzenie plantacji daje możliwość uzyskiwania wysokich plonów przez cały okres eksploatacji nasadzenia. W Polsce plantacja truskawek pozostaje na tym samym miejscu co najmniej 3 lata, dlatego należy przeznaczyć pod nią stanowisko o odpowiedniej strukturze gleby. Powszechnie znany jest pogląd, że dobra struktura gleby, na której posadzono truskawki, ma większy wpływ na ich plonowanie niż zasobność w składniki pokarmowe.

    Nawozy


    Z przeprowadzonych dotychczas doświadczeń wynika, że truskawki mają stosunkowo niewielkie wymagania nawozowe, a zbyt wysokie dawki mogą nawet obniżać plon owoców, gdyż powodują nadmierny wzrost wegetatywny roślin, co sprzyja silniejszemu porażeniu owoców przez szarą pleśń. W uprawie truskawek najczęściej polecanym nawozem organicznym jest obornik, który należy podać na rok przed założeniem plantacji, względnie na kilka miesięcy, ale tylko w rejonach o większej iloś­ci opadów (około 700 mm rocznie). Coraz mniejsza dostępność obornika i koszty transportu powodują jednak, że dużą rolę w przygotowaniu gleby pod uprawę truskawek odgrywa właściwy przedplon. Działanie następcze przedplonów utrzymuje się przez 2 lub 3 lata i pozwala (jak wynika z naszych badań) na ograniczenie lub wyeliminowanie nawożenia mineralnego, co jest zgodne z aktualnymi trendami. W drugim roku wpływ przedplonów jest tym większy, im więcej masy organicznej wniosły one do gleby (w wielu doświadczeniach z roślinami warzywnymi nawozy zielone dorównywały plonotwórczemu działaniu obornika).


    Uważa się, że dawka obornika 30–40 t/ha istotnie polepsza właściwości fizyczne gleby i zabezpiecza niezbędne składniki pokarmowe na cały okres trwania plantacji. Mineralne nawozy potasowo-fosforowe wysiewa się przed posadzeniem truskawek, w zależności od wyników analiz gleby wykonanych najlepiej na rok przed sadzeniem roślin.


    W Katedrze Sadownictwa AR w Lublinie przeprowadzono dwa cykle doświadczeń, których celem było określenie wpływu przedplonów: fasoli szparagowej (odmiana 'Paulista’), gorczycy białej i gorczycy (odmiana 'Metex’), koniczyny perskiej, owsa, żyta i aksamitki (odmiana `Carmen`) na wzrost i plonowanie truskawek odmian 'Senga Sengana’ i 'Kent’ bez nawożenia mineralnego. Kontrolę stanowiły truskawki posadzone w czarnym ugorze bez roślin przedplonowych.


    Doświadczenia założono na glebie płowej o składzie mechanicznym pyłu ilastego i gliniastego na podłożu marglowym. Gleba ta dobrze magazynuje wodę, ale wolno się nagrzewa i wykazuje skłonność do zaskorupiania się po deszczu.


    Przedplony wysiano pod koniec kwietnia (owies i żyto) i w II dekadzie maja (fasolę szparagową, gorczycę, koniczynę perską i aksamitkę). W II dekadzie lipca zlikwidowano żyto, owies, koniczynę perską i gorczycę, w końcu lipca — aksamitkę, a w II dekadzie sierpnia — fasolę szparagową. Część nadziemną roślin przedplonowych ścięto i rozdrobniono kosiarką rotacyjną, a następnie przyorano na głębokość 30 cm. Strąki fasoli szparagowej zbierano
    w stadium dojrzałości zbiorczej i przeznaczono do sprzeda­-ży, a pocięto i przyorano tylko ulistnione łodygi. Plon strąków wyniósł w 1998 roku 13,3 t/ha, a w 1999 r. — 19 t/ha. Przed przyoraniem przedplonów określono masę części nadziemnej i resztek pożniwnych, które stanowiło ściernisko łącznie z masą korzeni z 20 cm warstwy gleby (tab. 1). Następnie określono wartość nawozową przedplonów (tab. 2).


    Tabela 1. Średni plon wytworzonej i przyoranej świeżej masy przedplonów


    Tabela 2. Ocena wartości nawozowej zastosowanych przedplonów
    (średnio z lat 1998–1999)


    Przygotowaną do sadzenia roślin glebę przykryto włókniną polipropylenową. Rośliny posadzono w I dekadzie września w nacięte we włókninie otwory w rozstawie 75 x 30 cm (około 40 tys. szt./ha). Tego rodzaju ściółkowanie gleby praktycznie wyeliminowało potrzebę jej odchwaszczania, trudniejsze było likwidowanie plantacji i usuwanie włókniny.


    Biomasa


    Ilość wytworzonej biomasy zależała od gatunku uprawianych roślin (tab. 1). Najwięcej biomasy dostarczyły aksamitka i koniczyna perska, najmniej — fasola szparagowa. Główną część biomasy fasoli szparagowej i gorczycy stanowiły części nadziemne roślin. Pozostałe przedplony pozostawiły dużo resztek pożniwnych — najwięcej aksamitka, a w dalszej kolejności — żyto, koniczyna perska, owies, gorczyca 'Metex’, gorczyca biała i (znacznie mniej) fasola szparagowa.


    Największą wartością nawozową wykazała się aksamitka, która dostarczyła do gleby (w przeliczeniu na 1 ha) średnio 150,2 kg azotu, 22,4 kg fosforu, 225,1 kg potasu, 39,9 kg wapnia i 16,6 kg magnezu. Ilość fosforu wprowadzonego do gleby przez przyoranie aksamitki była największa i różniła się istotnie, w porównaniu z wykorzystaniem fasoli szparagowej i koniczyny perskiej. Poza tym biomasa aksamitki zawierała trzy razy więcej potasu niż biomasa fasoli szparagowej i dwa razy więcej niż inne przedplony. Najwięcej wapnia do gleby dostarczały gorczyce i fasola szparagowa. Magnezu wprowadzono do gleby najwięcej wraz z roślinami aksamitki i gorczyc.


    Plonowanie


    W pierwszym roku po posadzeniu najlepiej plonowały rośliny truskawki odmiany 'Senga Sengana’ sadzone po aksamitce, gorczycy 'Metex’, owsie i koniczynie pers­kiej. Zebrane plony były o 0,7–1,16 t/ha wyższe niż z roślin kontrolnych. Odmiana 'Kent’ dała plony wyższe o 0,18–0,83 t/ha od kontroli.


    Drugi i trzeci rok trwania plantacji były okresami najwyższej jej produktywności (tab. 3 i 4). Plony w drugim roku kształtowały się dla odmiany 'Senga Sengana’ w granicach od 34,16 t/ha (fasola szparagowa) do 36,57 t/ha (żyto), a odmiany 'Kent’ od 31,76 t/ha (fasola szparagowa) do 43,55 t/ha (aksamitka). W trzecim roku plony odmiany 'Senga Sengana’ wynosiły odpowiednio: 22,31 t/ha (gorczyca 'Metex’), 27,33 t/ha (żyto), 23,48 t/ha (koniczyna perska) i 27,15 t/ha (gorczyca biała).


    Tabela 3. Średnia masa owoców zebranych z jednej rośliny (g)
    w kolejnych latach trwania plantacji


    Tabela 4. Plon owoców (w przeliczeniu na hektar)


    Na wielkość plonu miał więc duży wpływ wiek roś­lin. Zmniejszenie plonu w miarę starzenia się roślin przedstawia tabela 4. Suma plonów ze wszystkich lat, w przeliczeniu na hektar była największa, gdy przedplonem była aksamitka, następnie żyto i koniczyna perska. Można jednak stwierdzić, że wszystkie użyte w doświadczeniu rośliny wykazały pozytywny wpływ na uprawiane odmiany truskawki i pozwoliły na uzys­kanie wysokich plonów. Każdą z nich można zakwalifikować jako przedplon do polowej uprawy tej rośliny, nawet bez konieczności dodatkowego nawożenia mineralnego (rys. 1 i 2).


    Rys. 1. Suma plonów z 4 lat użytkowania plantacji truskawek odmiany 'Senga Sengana’ (t/ha) oraz różnica w stosunku do kontroli (t/ha)


    Rys. 2. Suma plonów z 4 lat użytkowania plantacji truskawek odmiany 'Kent’ (t/ha) oraz różnica w stosunku do kontroli (t/ha)


    Przedplony spowodowały prawie we wszystkich przypadkach nieznaczny wzrost plonu handlowego w stosunku do kontroli. Niezależnie od roku plonowania, najwięcej owoców wyboru ekstra zebrano z roślin trus­kawek uprawianych po fasoli szparagowej i aksamitce, a najmniej — po owsie.


    Najwyższą zawartość witaminy C stwierdzono po zastosowaniu jako przedplonu gorczycy, zaś ekstraktu — po aksamitce. Wyniki te sugerują, że stosowanie roślin przedplonowych ma pełne uzasadnienie produkcyjne, umożliwia bowiem osiąganie plonów odpowiedniej wielkości i jakości na glebach płowych bez nawożenia mineralnego. Ma więc także pozytywny wpływ na środowisko.

    Related Posts

    None found

    Poprzedni artykułZE SZKÓŁKARSKIM AKCENTEM
    Następny artykułBAYER NA NOWY SEZON

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Wpisz treść komentarza
    Wpisz swoje imię

    ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.