INTENSYFIKACJA UPRAWY BORÓWKI WYSOKIEJ

    XXII Dzień Borówkowy w SGGW w Warszawie zorganizowano 6 lipca, na kilka dni przed rozpoczęciem zbiorów owoców tego gatunku. Na spotkanie — podzielone na część konferencyjną i zwiedzanie plantacji Hanny i Jana Karwowskich w Piskórce koło Warszawy — przybyło ponad 200 osób. Dr Kazimierz Pliszka z SGGW poinformował, że powierzchnia upraw borówki wysokiej na świecie w 2003 roku wynosiła 36 000 hektarów, a produkcja owoców — 130 000 ton. Należy się liczyć z tym, że powierzchnia upraw tego gatunku będzie się stale zwiększała i już dziś nowo powstające jego plantacje budzą niepokój krajowych producentów. Konieczne jest prowadzenie wspólnych działań marketingowych, które umożliwią utrzymanie równowagi popytu i podaży na rynku owoców borówki wysokiej.

    Pierwsza polska odmiana


    Podczas seminarium Sylwestrowi Bonifacemu Nowosielskiemu, Hannie Karwowskiej, Henrykowi Rojkowi i Kazimierzowi Pliszce — twórcom pierwszej polskiej odmiany borówki wysokiej 'Bonifacy’ — wręczono dyplomy.


    Krzewy tej odmiany mają pędy wzniesione do góry, nie zagęszczają się i nie pokładają pod ciężarem owoców. Sześcioletnie krzewy dorastają do wysokości 180 centymetrów. Odmiana ta kwitnie nieco później niż 'Bluecrop’, a owoce dojrzewają w podobnym terminie jak 'Bluecrop’, są kuliste, duże (średnica 14–20 mm), mają aromatyczny smak (fot. 1). Jak podaje dr Kazimierz Pliszka, plenność kilkuletniego krzewu wynosi 3–4 kilogramy. U odmiany tej nie stwierdzono również wyraźnej podatności na choroby grzybowe występujące na krzewach innych odmian borówki wysokiej w Polsce.



    Fot. 1. Owoce odmiany 'Bonifacy’ są kuliste, duże i mają dobry smak


    Zapylanie kwiatów


    Jak informowała dr Monika Bieniasz z Akademii Rolniczej w Krakowie, w uprawie borówki wysokiej bardzo ważną rolę, oprócz stanowiska i mikroklimatu, odgrywa zapylenie kwiatów. Na przykład owoce odmiany 'Blue-crop’ powstałe ze swobodnego zapylenia, były nawet dwukrotnie większe niż pochodzące z zapylenia włas-nym pyłkiem. U badanych odmian (’Bluecrop’, 'Darrow’, 'Heerma’ i 'Croatan’) więcej również było zawiązanych owoców i, w zależności od roku, liczba ta była większa o 2–15% lub 20–40%.


    Wyniki prezentowane przez dr M. Bieniasz dotyczące krzyżowego zapylenia kwiatów borówki wysokiej potwierdzały również obserwacje prowadzone przez dr. Karola Giejdasza z AR w Poznaniu. Aby jednak doszło do zapylenia krzyżowego, warto wprowadzić na plantację owady zapylające. W przypadku borówki wysokiej — kwiaty predysponują do tak zwanego zapylenia wibracyjnego. Do tego zapylenia najlepsze okazują się trzmiele. Owady te można wprowadzić na plantację korzystając z komercyjnych uli. Na hektar plantacji potrzebne jest 6–8 rodzin trzmieli, można do tego wykorzystać na przykład 2 lub 3 małe, trzyrodzinne ule. Optymalne zapylenie stwierdzano obserwując na krzewie od 1 do 4 robotnic trzmieli.


    Owadami zapylającymi dla borówki wysokiej w polskich warunkach są także pszczoły miodne, pszczolinki borówczanki, prowadzone są również próby z wykorzystaniem murarki ogrodowej. Według jednego z obecnych na konferencji producentów, ten ostatni owad wprowadzony na plantację w specjalnych gniazdach nie sprawdził się, z uwagi na wybieranie innych roślin kwitnących w tym samym czasie co borówka wysoka. Murarka ogrodowa dobrze sprawdziła się jednak jako owad zapylający w przestrzeniach izolowanych.


    Szara pleśń


    Mgr Tomasz Krupa ze SGGW przedstawił wyniki doświadczenia nad ograniczaniem porażenia owoców borówki wysokiej przez szarą pleśń zarówno na krzewie, jak i podczas przechowywania oraz sprzedaży. W niektórych krajach do ochrony roślin przed szarą pleśnią (Botrytis cinerea) polecane są fungicydy zawierające tolylfluanid, kaptan lub środki benzimidazolowe. Na przykład w Wielkiej Brytanii na plantacjach, na których wdrożono system EUREPGAP, do ochrony owoców przed szarą pleśnią powodującą gnicie owoców dopuszczony jest Euparen Multi 50 WG. Jak informował T. Krupa, w prowadzonych doświadczeniach krzewy borówki opryskiwano 2-krotnie w okresie kwitnienia fungicydem benzimidazolowym, z zachowaniem 21-dniowej karencji. Stwierdzono wyraźny wpływ fungicydu na ograniczenie pleśnienia owoców, mniej było również owoców zgniłych po kilku tygodniach przechowywania. Jeszcze większe różnice w udziale zgniłych owoców stwierdzano po wyjęciu ich z chłodni i przetrzymywaniu ich przez pięć dni w temperaturze pokojowej — najmniej zgniłych stwierdzano w kombinacji opryskiwanej. Podobne tendencje zaobserwowano dla owoców przechowywanych w KA (optymalny skład gazowy wyznaczony dla jagód borówki wysokiej to 12% CO2 : 12% O2).


    Wydłużyć podaż


    W produkcji borówki wysokiej próbuje się wydłużać podaż owoców nie tylko przez wybór odmian o różnym terminie dojrzewania jagód, ale również przez przyspieszenie dojrzewania pod osłonami lub przez opóźnianie terminu zbioru przez okrycie plantacji daszkami. Plantac-je pod osłonami znajdują się już w Holandii, Belgii, Portugalii i Hiszpanii, również krajowi plantatorzy próbują wdrażać tego typu uprawy. Jak informował dr K. Pliszka, przykrycie folią w styczniu borówki spowodowało przyspieszenie zbioru owoców nawet o 30 dni, a owoce zbierano przez dwa tygodnie. Jeżeli rośliny uprawia się w donicach, należy zabezpieczyć ich system korzeniowy, gdy temperatura będzie spadała do –12°C. Aby zminimalizować początkowe koszty prowadzenia tego typu uprawy warto sadzić starsze, minimum 4- lub 5-letnie krzewy. Polecana rozstawa roślin to 0,75–1, 0 m x 1,6–2,0 m, co daje zagęszczenie od 5000 do 8300 roślin/ha. Bardzo ważne jest również utrzymanie właściwego mikroklimatu w tunelu i zapewnienie możliwości wietrzenia uprawy w okresie bardzo wysokiej temperatury, która może doprowadzić do zahamowania wzrostu roślin i niewyrastania owoców. Według dr. K. Pliszki, odmianami polecanymi do przyspieszania owocowania są 'Bluetta’, 'Earliblue’, 'Duke’, 'Puru’, 'Nui’ i 'Sunrise’.


    Prowadzona w uprawie pod osłonami fertygacja prowadziła do zasolenia podłoża, dlatego konieczne było jego kilkakrotne przemywanie. Dobre wyniki dawało zamontowanie zraszaczy podkoronowych, które w okresie kwitnienia korzystnie wpływały na mikroklimat w szklarni, zwiększając wilgotność powietrza. Należy jednak pamiętać, iż zbyt duża wilgotność może doprowadzać do porażenia roślin przez choroby grzybowe. Osoby decydujące się na rozpoczęcie tego typy uprawy muszą sobie zdawać sprawę z tego, że owoce pochodzące z przyspieszanych upraw w naszych warunkach klimatycznych będą konkurować z tymi zbieranymi w innych strefach klimatycznych. Nieopłacalne okazało się opóźnianie terminu zbioru owoców, z uwagi na bardzo dobre wyniki przechowywania jagód borówki wysokiej w chłodniach z KA.


    Nawożenie


    Jak informował dr Kazimierz Smolarz ze SGGW, borówka wysoka ma stosunkowo niewielkie wymagania pokarmowe, ze względu jednak na płytki system korzeniowy i zakładanie plantacji na glebach o małej pojemności kompleksu sorpcyjnego wymaga racjonalnego nawożenia składnikami, których brak może hamować wzrost i ograniczać plonowanie roślin.


    Przy ściółkowaniu plantacji trocinami konieczne jest coroczne jej nawożenie (fot. 2). Nawożenie można prowadzić na podstawie dawek orientacyjnych lub analizy materiału roślinnego i gleby. Dr K. Ścibisz polecał nawożenie azotem w dawce 30–50 kg N/ha w formie siarczanu amonowego lub mocznika podzielonej na trzy zabiegi — pierwszy w okresie nabrzmiewania pąków, drugi bezpośrednio po kwitnieniu, a ostatni w okresie zakończenia silnego wzrostu owoców (zwykle druga połowa czerwca). Należy również pamiętać o rozsypywaniu nawozów na szerokość rozrastania się systemu korzeniowego.



    Fot. 2. Coroczne nawożenie plantacji borówki wysokiej ściółkowanych trocinami
    jest konieczne


    Orientacyjna dawka potasu to 50–75 kg K2O/ha. Potas stosujemy w formie siarczanu potasowego, kalimagnezji lub soli potasowej. Nawożenie tym związkiem przeprowadza się przed założeniem plantacji i dopiero od trzeciego roku po posadzeniu roślin prowadzi się coroczne nawożenie tym składnikiem. Nawozy te (zwłaszcza formy chlorkowe) rozsypujemy jesienią.


    Ostatnio poleca się stosować fosfor w niższej z zalecanych dawek (30 kg P2O5/ha), do nawożenia używamy superfosfatu, superfosfatu potrójnego lub fosforanu amonowego. Superfosfaty wykorzystujemy jesienią, a fosforan amonowy — wiosną w okresie pierwszego nawożenia azotowego.


    Na glebach lekkich polecane jest również nawożenie magnezem w dawce 20–80 kg MgO/ha. Nawozy magnezowe rozsypujemy jednorazowo w zasięgu korzeni.


    Jak podawał dr K. Ścibisz, aby określić precyzyjnie zapotrzebowanie roślin borówki wysokiej na składniki pokarmowe warto przeprowadzić analizę materiału roślinnego. Z odmiany 'Bluecrop’ pobieramy w drugiej połowie lipca lub na początku sierpnia 250 liści z nieowocujących pędów zrywając przemiennie 3., 4. lub 5. liść od wierzchołka. Otrzymane wyniki analiz odnosimy do opracowanych liczb granicznych.


    Mikronawadnianie


    Jak informował doc. dr hab. Waldemar Treder z ISK, przy coraz mniejszych zasobach wodnych na świecie bardzo ważne staje się wdrażanie w życie integrowanej gospodarki wodnej. Jednym z jej elementów są linie nawodnieniowe. Cienkie linie nawodnieniowe bardzo dobrze sprawdzają się na plantacjach borówki wysokiej jeśli rozkłada się je pod warstwą trocin lub w glebie. Przy doborze rozstaw emiterów w rzędzie należy uwzględniać między innymi rozstaw roślin i rodzaj gleby. Aby kontrolować wilgotność gleby, warto zainwestować w tensjometry, które pozwalają określić dostępność wody dla roślin. Z informacji przedstawianych przez doc. dr. hab. W. Tredera (fot. 3), na plantacjach nawadnianych od kilku lat, a także tam, gdzie wprowadza się dużo materii organicznej, bardzo ważna, a wręcz konieczna jest fertygacja. W prowadzonych doświadczeniach w ISK, fertygacja borówki wysokiej płynnym nawozem opracowanym w Instytucie Nawozów Sztucznych w Puławach stymulowała wzrost roślin i przyczyniła się do wzrostu planowania, w porównaniu z krzewami z nawożeniem posypowym. Dokładnego opracowania wymaga jeszcze wielkość podawanych w ten sposób dawek nawozów.



    Fot. 3. Według doc. dr. hab. W. Tredera (z prawej), na plantacjach nawadnianych od kilku lat, a także tam, gdzie wprowadzamy dużo materii organicznej, konieczna jest fertygacja


    Cięcie odmładzające


    Z informacji przedstawionych przez dr. Wojciecha Stępnia ze SGGW wynika, że na wieloletnich plantacjach borówki wysokiej bardzo dobre efekty daje cięcie odmładzające krzewów. Z wyników trzyletnich doświadczeń prowadzonych na krzewach 'Bluecropa’ i 'Jerseya’ posadzonych w 1976 roku cięcie odmładzające polegające na skróceniu wszystkich pędów na wysokości 20 cm i 70 cm od ziemi wpłynęło pozytywnie na liczbę jednorocznych przyrostów i plonowanie.
    W kombinacji kontrolnej prowadzono tylko cięcie sanitarne roślin. Najwięcej silnych młodych przyrostów z dużą liczbą dorodnych owoców stwierdzono na krzewach w drugim roku po cięciu, gdy pędy skracano na wysokości 20 centymetrów od ziemi.

    Related Posts

    None found

    Poprzedni artykułAPARATURA DO OCHRONY ROŚLIN UPRAWIANYCH POD OSŁONAMI (CZ. I). OPRYSKIWACZE
    Następny artykułPROGNOSFRUIT 2005. UMIARKOWANY OPTYMIZM

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Wpisz treść komentarza
    Wpisz swoje imię

    ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.