INTEGROWANA UPRAWA MARCHWI…

    była tematem szkolenia zorganizowanego w Instytucie Warzywnictwa w Skierniewicach 25 lutego. Otwierający spotkanie dyrektor instytutu prof. Stanisław Kaniszewski podkreślał rosnące znaczenie integrowanej produkcji, pozwalającej na uzyskanie pełnowartościowych warzyw o wysokich walorach konsumpcyjnych, bez pozostałości środków ochrony roślin. W szkoleniu udział brali pracownicy ośrodków doradztwa rolniczego i przedstawiciele firm, między innymi Nunhems Nasiona, Agrarada oraz Weremczuk.

    Wykładów pracowników naukowych Instytutu Warzywnictwa wysłuchało 140 producentów warzyw korzeniowych, głównie marchwi.

    Wymagania glebowo-klimatyczne, technologie uprawy oraz dobór odmian marchwi do uprawy integrowanej były tematem wystąpienia dr. Kazimierza Felczyńskiego. Omówił on, między innymi, terminy i gęstość siewu. Na letni i jesienny zbiór marchwi konsumpcyjnej najlepiej jest prowadzić wysiewy w kwietniu lub maju, na plantacjach nawadnianych — nawet do końca czerwca. Marchew przeznaczoną dla przemysłu przetwórczego sieje się od połowy kwietnia do połowy maja, a do długotrwałego przechowywania — w maju. Norma wysiewu wynosi 0,8–2,5 mln szt./ha, czyli 80–250 szt./m2. Gęściej sieje się tę, przeznaczoną na zbiór pęczkowy (200–250 szt./m2), rzadziej (80–100 szt./m2) — odmiany dla przetwórstwa.

    Dr Jan Smoter zwracał uwagę, że w niektórych przypadkach nawozy azotowe podane przedwegetacyjnie mogą powodować ograniczenie i opóźnienie kiełkowania nasion. Stopień zahamowania lub ograniczenia wschodów zależny jest od zawartości azotu w glebie (zalecana w integrowanej uprawie wynosi 70–100 mg/dm3). Z tego względu przy obliczaniu dawki azotu, która ma być wprowadzona przed siewem roślin, należy uwzględnić również grubość warstwy gleby, z jaką będzie wymieszana określona ilość nawozu.

    Podczas szkolenia producenci zwiedzili nowocześnie wyposażoną Pracownię Przechowalnictwa i Fizjologii Pozbiorczej. Każdy z uczestników otrzymał zaświadczenie o uczestnictwie w szkoleniu, które może być przydatne do uzyskaniu certyfikatu Integrowanej Produkcji, oraz obszerne opracowanie pt. "Integrowana uprawa marchwi".

    Dział Upowszechniania, Promocji
    i Informacji Naukowej IW

    była tematem szkolenia zorganizowanego w Instytucie Warzywnictwa w Skierniewicach 25 lutego. Otwierający spotkanie dyrektor instytutu prof. Stanisław Kaniszewski podkreślał rosnące znaczenie integrowanej produkcji, pozwalającej na uzyskanie pełnowartościowych warzyw o wysokich walorach konsumpcyjnych, bez pozostałości środków ochrony roślin. W szkoleniu udział brali pracownicy ośrodków doradztwa rolniczego i przedstawiciele firm, między innymi Nunhems Nasiona, Agrarada oraz Weremczuk.


    Wykładów pracowników naukowych Instytutu Warzywnictwa wysłuchało 140 producentów warzyw korzeniowych, głównie marchwi.


    Wymagania glebowo-klimatyczne, technologie uprawy oraz dobór odmian marchwi do uprawy integrowanej były tematem wystąpienia dr. Kazimierza Felczyńskiego. Omówił on, między innymi, terminy i gęstość siewu. Na letni i jesienny zbiór marchwi konsumpcyjnej najlepiej jest prowadzić wysiewy w kwietniu lub maju, na plantacjach nawadnianych — nawet do końca czerwca. Marchew przeznaczoną dla przemysłu przetwórczego sieje się od połowy kwietnia do połowy maja, a do długotrwałego przechowywania — w maju. Norma wysiewu wynosi 0,8–2,5 mln szt./ha, czyli 80–250 szt./m2. Gęściej sieje się tę, przeznaczoną na zbiór pęczkowy (200–250 szt./m2), rzadziej (80–100 szt./m2) — odmiany dla przetwórstwa.


    Dr Jan Smoter zwracał uwagę, że w niektórych przypadkach nawozy azotowe podane przedwegetacyjnie mogą powodować ograniczenie i opóźnienie kiełkowania nasion. Stopień zahamowania lub ograniczenia wschodów zależny jest od zawartości azotu w glebie (zalecana w integrowanej uprawie wynosi 70–100 mg/dm3). Z tego względu przy obliczaniu dawki azotu, która ma być wprowadzona przed siewem roślin, należy uwzględnić również grubość warstwy gleby, z jaką będzie wymieszana określona ilość nawozu.


    Podczas szkolenia producenci zwiedzili nowocześnie wyposażoną Pracownię Przechowalnictwa i Fizjologii Pozbiorczej. Każdy z uczestników otrzymał zaświadczenie o uczestnictwie w szkoleniu, które może być przydatne do uzyskaniu certyfikatu Integrowanej Produkcji, oraz obszerne opracowanie pt. „Integrowana uprawa marchwi”.



    Dział Upowszechniania, Promocji
    i Informacji Naukowej IW

    Related Posts

    None found

    Poprzedni artykułO NAWOŻENIU W KRAJOWYCH SZKÓŁKACH
    Następny artykułOPAKOWANIA PO ŚRODKACH OCHRONY ROŚLIN

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Wpisz treść komentarza
    Wpisz swoje imię

    ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.