ILE BĘDZIE WARZYW POLOWYCH?

    31 lipca GUS opublikował wstępne prognozy zbiorów warzyw polowych w tym sezonie. Z raportu wynika, że powierzchnia uprawy tych gatunków jest w bieżącym roku o 1,1% mniejsza od ubiegłorocznej i wynosi 245 tys. ha. Mniej posadzono cebuli, pomidorów polowych, buraków ćwikłowych oraz marchwi, więcej — kapusty i, nieznacznie, także kalafiorów, ogórków i warzyw określanych jako "pozostałe"1.

    Tegoroczna wiosna była w większości korzystna dla producentów, gdyż pogoda (częste opady, niezbyt duże nasłonecznienie) sprzyjała wschodom i wzrostowi warzyw polowych, szczególnie kapustnych, korzeniowych i ogórków. Szacuje się, że łączna produkcja warzyw polowych będzie w tym sezonie zbliżona do ubiegłorocznej i wyniesie 5,5 mln ton (tabela). Niższe mogą być jedynie zbiory cebuli i pomidorów, a buraków ćwikłowych powinno być tyle, ile przed rokiem. We wstępnych szacunkach ocenia się, że zbiory kapusty, kalafiorów, ogórków i warzyw z grupy „pozostałe” będą wyższe niż w 2000 roku, a marchwi — tylko nieznacznie wyższe.





    ZBIORY WARZYW POLOWYCH: 1 – pietruszka, pory, selery, rzodkiewka, sałata, rabarbar, szparagi, koper i inne, * (+) wzrost, (-) spadek


    Źródło: GUS — „Wstępny szacunek produkcji głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych”, raport z 31 lipca 2001 r.

    Related Posts

    None found

    Poprzedni artykułGARDŁOWA SPRAWA GAZU
    Następny artykułO PODZIALE ZADECYDOWALI ZWIEDZAJĄCY

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Wpisz treść komentarza
    Wpisz swoje imię

    ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.