W czasie przedświątecznego szkolenia 17 grudnia ub. roku ogrodnikom z Pobiednika propozycje odpowiedzi na pytanie, co i jak uprawiać, przedstawiły firmy nasienne Rijk Zwaan, Enza Zaden oraz Western Seed — zaproszone przez Jacka Lutego. Zainteresowani zakupem gotowej rozsady warzyw mogli tam poznać także ofertę niemieckiej firmy Schwanteland Jungpflanzen GmbH, a producenci papryki — wysłuchać wykładu dr Agnieszki Stępowskiej z Instytutu Warzywnictwa.
Wśród nowych sałat masłowych firmy Rijk Zwaan znajdują się propozycje zarówno do wczesnej uprawy pod osłonami — na przykład Torpedo RZ (czyt. też HO 10/2004), jak i na lato i jesień — Michał Cywiński szczególnie polecał Jiskę RZ, która wśród sałat nadających się do uprawy w tym terminie wyróżnia się delikatną budową główek i jasną barwą liści. M. Cywiński zwrócił również uwagę na niektóre problemy, z jakimi spotykali się producenci sałaty. Źle zawiązane, luźne główki tworzyły się często, gdy utrzymywano zbyt wysoką temperaturę, nie wietrzono tuneli lub zbyt późno zdejmowano osłony płaskie. Podobne działanie może mieć także podlewanie zbyt dużymi dawkami wody, a także niedobór fosforu. Bardzo częstym błędem naszych producentów jest nieprzestrzeganie prawidłowego płodozmianu, co prowadzi do nagromadzenia się w glebie grzybów i bakterii, atakujących nowe nasadzenia, a ze względu na brak zarejestrowanych środków ochrony oraz na krótki okres wegetacji sałaty — nie można ich zwalczać w czasie uprawy. Spośród szkodników coraz więcej problemów sprawiają mszyce, w ofercie firmy jest już wiele odmian odpornych na mszycę sałatowo-porzeczkową, duże straty wyrządzają także ślimaki.
W ofercie kalafiorów, obok znanego Gregora F1 znajdzie się 90–95-dniowy Casper F1 o wzniesionych liściach, na późnoletnie i jesienne zbiory oraz o kilka dni późniejszy (90–100 dni wegetacji) Ceveline F1, o dużych różach i wysokiej odporności m.in. na mączniaka rzekomego. W grupie kapust nową propozycją jest śednio wczesna Cilema F1. W ofercie firmy pojawiły się także pory mieszańcowe: Rubens F1, Manet F1 i Cezanne F1 (czyt. HO 12/2004).
M. Cywiński zwracał uwagę na konieczność schładzania róż kalafiorów po zbiorze, gdyż tylko wtedy mogą one dłużej zachować dobrą jakość w handlu — coraz częściej o wymaganiach takich mówią zachodni importerzy naszych kalafiorów, które w chwili zakupu prezentują się dobrze, ale w niedługim czasie uwidaczniają się na nich objawy porażenia między innymi przez alternariozę (czarne plamki), róże takie również szybciej się starzeją. Coraz częściej wymaga się, aby warzywa w całym łańcuchu sprzedaży były przetrzymywane w odpowiednich warunkach termicznych, dlatego na przykład w Niemczech zaczęto wprowadzać etykiety-wskaźniki trwale przebarwiające się, gdy nastąpi przekroczenie określonej temperatury.
Ofertę odmian hodowli Western Seed (czyt. też HO 6/2004) przedstawił Tomasz Marasik. Zwracał on uwagę między innymi na pomidory Sirios F1 i Andino F1 do nieogrzewanych tuneli lub uprawy przy palikach oraz Euromarker F1, polecanego do wczesnowiosennych upraw w tunelach (prowadzonych na 5 lub 6 gron). Do tradycyjnych upraw w tunelach, a także w szklarniach w wełnie mineralnej przeznaczony jest ogórek sałatkowy Floriade F1, o lekko żebrowanych, 20-centymetrowych owocach. Polecany do nasadzeń w połowie marca. Wśród odmian papryki do znanej już Waki F1 dołączył nowy wczesny Agaton F1, silnie rosnący, o wydłużonych czerwonych owocach typu blok. W najbliższym sezonie w próbach będą między innymi odmiany WS 0289 F1, silnie rosnąca, o początkowo seledynowych owocach, wybarwiających się na czerwono oraz WS 102 F1 o owocach wybarwiających się z seledynowych do cytrynowożółtych. Wśród propozycji dla przemysłu przetwórczego, typu długi blok, znajdą się między innymi Wando F1 i Weno F1 o czerwonych owocach oraz ciemnożółty Weftar F1.
Bernard Zioło z firmy Enza Zaden polecał między innymi kalafiory Xenia F1 — do tuneli i pod płaskie osłony, o różach zachowujących wysoką jakość nawet przy wysokiej temperaturze oraz Veronie F1 przeznaczony na zbiory letnie (od czerwca) i jesienne, dosyć wytrzymały na przymrozki. Wśród innych nowości znajdzie się także rzodkiewka Celesta o czerwonych zgrubieniach, do uprawy przez cały sezon — zarówno pod osłonami, jak i w polu — oraz dwie kalarepy Olivia F1 — pod osłony oraz Oasis F1 — do uprawy pod osłonami lub polowej. Propozycjami dla producentów papryki są żółtoowocowa Sunny F1 oraz pomarańczowoowocowa Magno F1. Bogatą ofertę odmian sałaty masłowej tej firmy uzupełniły dwie o jasnozielonych główkach: Valeska — bardzo wczesna, do uprawy wiosną w tunelach, pod płaskimi osłonami lub bez osłaniania, nie mająca skłonności do zamierania brzegów liści, oraz równie wczesna Melodion, którą można uprawiać od wiosny do jesieni — pod osłonami i w polu, dobrze zawiązująca główki nawet przy dużym zagęszczeniu. Altona jest nowszą propozycją sałaty typu Lollo Bionda, wykazującą odporność na większość ras mączniaka rzekomego (oprócz BL 24). W ofercie firmy pojawiły się także pory — letni Evita, jesienne, nadające się do przechowywania — Ardea i Tadorna oraz Gavia, który może zimować w polu.
Dr A. Stępowska omówiła nieprawidłowości na poszczególnych etapach wzrostu papryki. W minionym roku bardzo często po posadzeniu rozsady następowało zahamowanie wzrostu roślin i ich liście przybierały jasnozielone zabarwienie. Powodem tego było ograniczone pobieranie fosforu i wapnia przy niskiej temperaturze — ponieważ system korzeniowy nie rozwijał się w takich warunkach, składniki te trzeba było wówczas podawać dolistnie. Czasem na liściach pojawiają się także jasnozielone obwódki — mogą być one również spowodowane ograniczeniem pobierania wapnia i jego transportu do liści, ale ponieważ bardzo podobne rozjaśnienia liści występują przy raku bakteryjnym (czyt. też HO 10/2003) dr A. Stępowska radziła, aby nie bagatelizować takich objawów i dobrze diagnozować ich przyczyny, aby nie dopuszczać do dalszego rozprzestrzeniania się raka na inne uprawy papryki czy pomidorów (warto wiedzieć także, że rak bakteryjny w uprawach warzyw nie jest już traktowany jako choroba kwarantannowa, jest objęty kwarantanną jedynie w przypadku produkcji materiału rozmnożeniowego pomidorów).
W czasie przedświątecznego szkolenia 17 grudnia ub. roku ogrodnikom z Pobiednika propozycje odpowiedzi na pytanie, co i jak uprawiać, przedstawiły firmy nasienne Rijk Zwaan, Enza Zaden oraz Western Seed — zaproszone przez Jacka Lutego. Zainteresowani zakupem gotowej rozsady warzyw mogli tam poznać także ofertę niemieckiej firmy Schwanteland Jungpflanzen GmbH, a producenci papryki — wysłuchać wykładu dr Agnieszki Stępowskiej z Instytutu Warzywnictwa.
Wśród nowych sałat masłowych firmy Rijk Zwaan znajdują się propozycje zarówno do wczesnej uprawy pod osłonami — na przykład Torpedo RZ (czyt. też HO 10/2004), jak i na lato i jesień — Michał Cywiński szczególnie polecał Jiskę RZ, która wśród sałat nadających się do uprawy w tym terminie wyróżnia się delikatną budową główek i jasną barwą liści. M. Cywiński zwrócił również uwagę na niektóre problemy, z jakimi spotykali się producenci sałaty. Źle zawiązane, luźne główki tworzyły się często, gdy utrzymywano zbyt wysoką temperaturę, nie wietrzono tuneli lub zbyt późno zdejmowano osłony płaskie. Podobne działanie może mieć także podlewanie zbyt dużymi dawkami wody, a także niedobór fosforu. Bardzo częstym błędem naszych producentów jest nieprzestrzeganie prawidłowego płodozmianu, co prowadzi do nagromadzenia się w glebie grzybów i bakterii, atakujących nowe nasadzenia, a ze względu na brak zarejestrowanych środków ochrony oraz na krótki okres wegetacji sałaty — nie można ich zwalczać w czasie uprawy. Spośród szkodników coraz więcej problemów sprawiają mszyce, w ofercie firmy jest już wiele odmian odpornych na mszycę sałatowo-porzeczkową, duże straty wyrządzają także ślimaki.
W ofercie kalafiorów, obok znanego Gregora F1 znajdzie się 90–95-dniowy Casper F1 o wzniesionych liściach, na późnoletnie i jesienne zbiory oraz o kilka dni późniejszy (90–100 dni wegetacji) Ceveline F1, o dużych różach i wysokiej odporności m.in. na mączniaka rzekomego. W grupie kapust nową propozycją jest śednio wczesna Cilema F1. W ofercie firmy pojawiły się także pory mieszańcowe: Rubens F1, Manet F1 i Cezanne F1 (czyt. HO 12/2004).
M. Cywiński zwracał uwagę na konieczność schładzania róż kalafiorów po zbiorze, gdyż tylko wtedy mogą one dłużej zachować dobrą jakość w handlu — coraz częściej o wymaganiach takich mówią zachodni importerzy naszych kalafiorów, które w chwili zakupu prezentują się dobrze, ale w niedługim czasie uwidaczniają się na nich objawy porażenia między innymi przez alternariozę (czarne plamki), róże takie również szybciej się starzeją. Coraz częściej wymaga się, aby warzywa w całym łańcuchu sprzedaży były przetrzymywane w odpowiednich warunkach termicznych, dlatego na przykład w Niemczech zaczęto wprowadzać etykiety-wskaźniki trwale przebarwiające się, gdy nastąpi przekroczenie określonej temperatury.
Ofertę odmian hodowli Western Seed (czyt. też HO 6/2004) przedstawił Tomasz Marasik. Zwracał on uwagę między innymi na pomidory Sirios F1 i Andino F1 do nieogrzewanych tuneli lub uprawy przy palikach oraz Euromarker F1, polecanego do wczesnowiosennych upraw w tunelach (prowadzonych na 5 lub 6 gron). Do tradycyjnych upraw w tunelach, a także w szklarniach w wełnie mineralnej przeznaczony jest ogórek sałatkowy Floriade F1, o lekko żebrowanych, 20-centymetrowych owocach. Polecany do nasadzeń w połowie marca. Wśród odmian papryki do znanej już Waki F1 dołączył nowy wczesny Agaton F1, silnie rosnący, o wydłużonych czerwonych owocach typu blok. W najbliższym sezonie w próbach będą między innymi odmiany WS 0289 F1, silnie rosnąca, o początkowo seledynowych owocach, wybarwiających się na czerwono oraz WS 102 F1 o owocach wybarwiających się z seledynowych do cytrynowożółtych. Wśród propozycji dla przemysłu przetwórczego, typu długi blok, znajdą się między innymi Wando F1 i Weno F1 o czerwonych owocach oraz ciemnożółty Weftar F1.
Bernard Zioło z firmy Enza Zaden polecał między innymi kalafiory Xenia F1 — do tuneli i pod płaskie osłony, o różach zachowujących wysoką jakość nawet przy wysokiej temperaturze oraz Veronie F1 przeznaczony na zbiory letnie (od czerwca) i jesienne, dosyć wytrzymały na przymrozki. Wśród innych nowości znajdzie się także rzodkiewka Celesta o czerwonych zgrubieniach, do uprawy przez cały sezon — zarówno pod osłonami, jak i w polu — oraz dwie kalarepy Olivia F1 — pod osłony oraz Oasis F1 — do uprawy pod osłonami lub polowej. Propozycjami dla producentów papryki są żółtoowocowa Sunny F1 oraz pomarańczowoowocowa Magno F1. Bogatą ofertę odmian sałaty masłowej tej firmy uzupełniły dwie o jasnozielonych główkach: Valeska — bardzo wczesna, do uprawy wiosną w tunelach, pod płaskimi osłonami lub bez osłaniania, nie mająca skłonności do zamierania brzegów liści, oraz równie wczesna Melodion, którą można uprawiać od wiosny do jesieni — pod osłonami i w polu, dobrze zawiązująca główki nawet przy dużym zagęszczeniu. Altona jest nowszą propozycją sałaty typu Lollo Bionda, wykazującą odporność na większość ras mączniaka rzekomego (oprócz BL 24). W ofercie firmy pojawiły się także pory — letni Evita, jesienne, nadające się do przechowywania — Ardea i Tadorna oraz Gavia, który może zimować w polu.
Dr A. Stępowska omówiła nieprawidłowości na poszczególnych etapach wzrostu papryki. W minionym roku bardzo często po posadzeniu rozsady następowało zahamowanie wzrostu roślin i ich liście przybierały jasnozielone zabarwienie. Powodem tego było ograniczone pobieranie fosforu i wapnia przy niskiej temperaturze — ponieważ system korzeniowy nie rozwijał się w takich warunkach, składniki te trzeba było wówczas podawać dolistnie. Czasem na liściach pojawiają się także jasnozielone obwódki — mogą być one również spowodowane ograniczeniem pobierania wapnia i jego transportu do liści, ale ponieważ bardzo podobne rozjaśnienia liści występują przy raku bakteryjnym (czyt. też HO 10/2003) dr A. Stępowska radziła, aby nie bagatelizować takich objawów i dobrze diagnozować ich przyczyny, aby nie dopuszczać do dalszego rozprzestrzeniania się raka na inne uprawy papryki czy pomidorów (warto wiedzieć także, że rak bakteryjny w uprawach warzyw nie jest już traktowany jako choroba kwarantannowa, jest objęty kwarantanną jedynie w przypadku produkcji materiału rozmnożeniowego pomidorów).