Choroba ta, nazwana w Niemczech „Gummifäule” (zgnilizna gumowata) pojawia się głównie po wyjęciu owoców z warunków komory CA/ULO. Porażone owoce są zadziwiająco zwarte i początkowo wyglądają jak wyblakłe, jednak po kilku tygodniach przechowywania w warunkach chłodni lub w pokojowej temperaturze ciemnieją aż do koloru czarnego. Na takich na czarno wybarwionych owocach powstają pyknidia i zarodniki P. washingtonensis.
Chorobotwórczy grzyb występuje masowo na mumiach jabłoni ozdobnych odmiany ‘Golden Horent’ i sporadycznie na mumiach innych odmian zapylających oraz jabłek deserowych, takich jak ‘Elstar’. W rejonie dolnej Łaby zgnilizna gumowata jest szeroko rozpowszechniona, na razie jednak szkody gospodarcze przez nią wywołane stwierdzono w niewielu miejscach.
Możliwe środki zaradcze przeciw tej zgniliźnie to zimowe usuwanie mumii z drzew 'Golden Hornet', sadzenie starszych, rodzimych odmian zapylających, jak również zabiegi gorącą wodą na owocach po zbiorze.
Tłum. na podst. „Mitteilungen des Obstbauversuchsringes 67” – 03/2012
MP
/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:Standardowy;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Times New Roman”,”serif”;}