Jego rejestracja obejmuje na razie ochronę upraw polowych pomidora przed zarazą ziemniaka (Phytophthora infestans, fot. 1, 2, 3 ) oraz ogórka przed mączniakiem rzekomym (Pseudoperonospora cubensis, fot. 4, 5). W obu przypadkach zalecana dawka wynosi 0,8 l/ha (w 700 l wody). W sezonie środkiem tym można wykonać do 3 zabiegów w odstępach 7–10-dniowych. Opryskiwanie należy rozpocząć zgodnie z sygnalizacją (podawaną przez PIORiN, ośrodki doradztwa rolniczego, komercyjne firmy doradcze) lub po wystąpieniu pierwszych objawów na roślinach.
Fot. 2. Objawy Phythophtora infestans na liściach pomidora
Fot. 3. Pomidor porażony przez zarazę ziemniaka
Fot. 4. Górna strona blaszki lisciowej ogórka z objawami mączniaka rzekomego
Fot. 5. Dolna strona blaszki liściowej ogórka z nalotem grzybni mączniaka rzekomego
W przypadku zarazy ziemniaka zabiegi zapobiegawcze na pomidorach można rozpocząć wtedy, gdy na uprawach ziemniaków okolicy wystąpią pierwsze, sporadyczne objawy zarazy (na łodygach lub liściach). Prewencja dla pszczół w przypadku tego środka nie dotyczy, a karencja wynosi zaledwie 1 dzień, dlatego środek ten można stosować nawet pomiędzy zbiorami ogórków czy pomidorów. Z tego powodu do wcześniejszych zabiegów warto wykorzystywać przemiennie fungicydy z innych grup chemicznych. Ze względów strategii antyodpornościowej nie wolno tego środka stosować więcej razy niż 3 w sezonie, działa on bowiem niezwykle selektywnie.
Ze względu na efektywne negatywne działanie wobec większości patogenów z rodzaju Phytophthora oraz różnych wywołujących mączniaki rzekome, rejestracja środka będzie rozszerzana.
Katarzyna Kupczak, fot. K. Kupczak