Zapamiętajmy ten skrót: BMSB

Europejska i Śródziemnomorska Organizacja Ochrony Roślin (EPPO) ostrzega w swoich alertach przed nowym zagrożeniem dla upraw ogrodniczych – pluskwiakiem Halyomorpha halsy. W nomenklaturze EPPO ma on kodową nazwę HALYHA, w literaturze jest skrótowo określany jako BMSB.To szkodnik wielożerny o bardzo szerokim spektrum występowania. Jest już nie tylko odnotowywany w wielu krajach Europy, ale i uznany za groźnego nieproszonego gościa – wyrządza szkody na plantacjach warzyw i w sadach.
Halyomorpha halys (Heteroptera, Pentatomidae) wywodzi się z Azji. Swoją ekspansją zdążył już objąć terytorium USA i Kanady, w ostatnich latach pojawił się w Europie. Pierwszy jego okaz na tym kontynencie został złapany w pułapkę świetlną w 2004 roku na terytorium Liechtensteinu. Potem stwierdzono go w Szwajcarii (2007), Niemczech, Grecji (2011), we Włoszech i Francji (2012), na Węgrzech (2013), w Rosji, Rumunii (2014), Austrii i Serbii (2015).
 
W północnych Włoszech H. halys (BMSB) stał się już problemem gospodarczym, choć od jego wykrycia tam upłynęło dopiero 5 lat. Z prowincji Emilia Romagna gwałtownie rozprzestrzenia się na inne części Włoch. W 2015 roku w sadach tej północnej prowincji Włoch potrafił zdeformować nawet do 100% owoców na drzewach. Bardzo odpowiadają mu grusze. Zimę przeżywa w tej strefie klimatycznej około 20% osobników, w sezonie występują dwa zachodzące na siebie pokolenia.
Włoscy naukowcy i organizatorzy rynku mobilizują się do zwalczania tego nowego zagrożenia. Są zdania, że przede wszystkim należy postawić na profilaktykę, następnie metody fizyczne (siatki), pułapki feromonowe, potem selektywne insektycydy. Problemem jest konieczność ułożenia takiego programu chemicznego zwalczania BMSB, by nie obniżyć skuteczności kontroli populacji miodówek i przędziorków.
O wadze, jaką Włosi przykładają do wystąpienia i kontrolowania BMSB świadczy powołanie regionalnego centrum badawczo-eksperymentalnego mającego zwalczać ten właśnie gatunek. To pierwszy obiekt we Włoszech, wobec którego podjęto takie szeroko zakrojone działania. Okolice Werony, w której pracuje ta placówka, jest producentem około 60% warzyw wytwarzanych w regionie, tu pracuje 70% firm prowincji, obroty których przekraczają 570 mln euro.
za: eppo.int
pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułJest zgoda UOKiK na przejęcie Horteksu
Następny artykułMotywacja i kontrola kluczem w zarządzaniu pracownikami

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.