O tym, że szkodnik obecny jest w uprawie można przekonać się po zaobserwowaniu osobników (różnych stadiów rozwojowych), bądź objawów żerowania. W obu przypadkach podjęcie decyzji o zabiegu w takich momentach może być już bardzo spóźnione i efekty ochrony bywają zupełnie niesatysfakcjonujące. Często pośrednia szkodliwość wystąpienia agrofagów jest znacznie bardziej niebezpieczna – wiele (w tym spora grupa owadów) bywa wektorami chorób wirusowych i fitoplazmatycznych roślin.
We wczesnym ostrzeganiu o wystąpieniu pierwszych, sporadycznych osobników szkodników roślin pomocne są wszelkiego rodzaju pułapki (tabela): barwne, pokarmowe, lepowe, feromonowe bądź zintegrowane. Ich systematyczna kontrola na polu jest wskazana w celu podjęcia decyzji o rozpoczęciu ochrony w strategicznym terminie, gwarantującym najwyższą skuteczność zabiegu.
Objawy żerowania wciornastków na cebuli
Opracowanie Katarzyna Kupczak
Fot. K. Kupczak