Wtyk straszyk (Coreus marginatus L.) jest owadem coraz powszechniej spotykanym w uprawach roślin w Polsce. O tym czy dany fitofag (roślinożerca) stanie się szkodnikiem decyduje wiele czynników, a zwłaszcza liczebność populacji na danym terenie i uszkodzenia roślin, wpływające na poziom bezpośrednich i pośrednich strat. W dobie obserwowanych zmian klimatycznych, nie jest wykluczone, że wtyk straszyk dołączy do listy szkodników roślin użytkowych w Polsce, tym bardziej, że są już pierwsze przesłanki wskazujące, że wzrasta jego liczebność i lokalnie może już uszkadzać niektóre rośliny uprawne.
Opis gatunku
Wtyk straszyk jest pluskwiakiem należącym do rodziny wtykowatych (Coreidae). Postacie dorosłe osiągają 11–16 mm długości, samce są nieco mniejsze od samic. Ciało owadów jest wydłużone, grzbietobrzusznie spłaszczone, o zabarwieniu kamuflującym, najczęściej jasno- lub ciemnobrązowym, które upodabnia je do zaschłych liści (fot. 1).
Fot. 1. Osobniki dorosłe wtyka straszyka mają zabarwienie kamuflujące, przypominają zeschnięte fragmenty liści
Głowa, w stosunku do reszty ciała, jest mała. Znajdują się na niej dość długie, czteroczłonowe czułki, z których pierwszy człon jest najszerszy. Czułki samców są nieco dłuższe od czułek samic. Gatunek posiada, typowy dla pluskwiaków, kłująco-ssący aparat gębowy. Przedplecze ma trapezowaty kształt, a jego boczne kąty są tępo zaostrzone. Odwłok ma po bokach rozszerzenia, a jego wierzchnia strona ma zabarwienie jaskrawo pomarańczowe, widoczne gdy owad rozpościera skrzydła. Jaja są małe, owalne, barwy brązowawej, składane pojedynczo lub po kilka sztuk w złożu.
Larwy są znacznie mniejsze od postaci dorosłych. Pierwsze stadia larwalne mogą być trudne do rozpoznania, co wynika z faktu, nieposiadania przez nie skrzydeł (a jedynie ich zawiązków), przez co inaczej przedstawiają się proporcje ich ciała. Głowa i przedplecze są wąskie w stosunku do zaokrąglonego i spłaszczonego odwłoka, który posiada kolczaste wyrostki. Ubarwienie larw, w odcieniach brązu, jest wyrazistsze niż form dorosłych. Starsze larwy można łatwo rozpoznać i oznaczyć ich przynależność gatunkową (fot. 2).
Fot. 2. Dorosłe pluskwiaki i larwa wysysają sok z łodygi rabarbaru – żerowanie doprowadziło do zamierania liścia
Wtyk straszyk, podobnie jak inni przedstawiciele wtykowatych, posiada gruczoły, które w sytuacji zagrożenia mogą uwolnić silnie pachnące, drażniące, lotne związki zapachowe. Skład chemiczny wydzieliny obronnej jest podobny u samców i samic, chociaż proporcje poszczególnych komponentów są różne. U samic najbardziej rozpowszechnionym związkiem chemicznym jest kwas heksanowy, u samców jest to kwas stearynowy.
Biologia
W ciągu roku gatunek wydaje jedno pokolenie. Zimują osobniki dorosłe ukryte w ściółce. Wiosną, zwykle od kwietnia lub maja rozpoczynają naloty na rośliny żywicielskie. Po kopulacji samice składają jaja, co zwykle zaczyna się od maja a kończy nawet w lipcu. Jaja składane są głównie do gleby w pobliżu roślin żywicielskich, a czasem na blaszkach liściowych. Wylęg larw rozpoczyna się po 3–4 tygodniach. Przechodzą one pięć wylinek. Formy dorosłe pojawiają się stopniowo od końca czerwca. Ostatnie osobniki można zaobserwować na roślinach jeszcze we wrześniu, a w lata ciepłe także w październiku. Gatunek wykazuje aktywność dzienną, sprzyja mu ciepła i sucha pogoda. Najintensywniej żeruje przed i popołudniu.
Rośliny żywicielskie
Wtyk straszyk występuje w Europie, Azji i Afryce Północnej. Żeruje na chwastach m.in. oście polnym, szczawiu polnym i szczawiu tępolistnym, ostrożeniu polnym, popłochu pospolitym, różnych gatunkach rdestów, mleczu polnym, mniszku lekarskim i innych. Preferuje szczaw tępolistny (Rumex obtusifolius). Z uwagi na liczne występowanie na roślinach rdestowatych i różowatych jest także notowany na roślinach uprawnych należących do tych rodzin.
W Polsce wtyk straszyk jest gatunkiem powszechnie notowanym. Można go spotkać na obrzeżach lasów, na łąkach, polach uprawnych, a także w ogrodach. Jako gatunek zdolny do lotu może się przemieszczać i szukać interesującego go pokarmu. Larwy są bardzo ruchliwe, podsiadają obnóża, dzięki którym mogą aktywnie migrować.
[NEW_PAGE]
Jeszcze kilka lat temu uszkodzenia roślin przez wtyka należały do rzadkości. Jego roślinami żywicielskimi były głównie dziko występujące rośliny z rodziny rdestowatych (w szczególności szczaw łąkowy), ale także astrowatych i różowatych. Dopiero kilka lat temu zaobserwowano, że gatunek pojawia się na roślinach użytkowych. Był sporadycznie notowany m.in. na Podkarpaciu w uprawach kukurydzy (rodzina wiechlinowate), na której wysysał soki z liści oraz z odsłoniętych ziarniaków. W ostatnim czasie gatunek coraz liczniej pojawiał się na rabarbarze (fot. 3) i szczawiu uprawnym (rdestowate) oraz na malinach (fot. 4) i jeżynach (fot. 5, różowate).
Fot. 3. Liść rabarbaru masowo zasiedlony przez wtyka
Fot. 4. Maliny uszkodzone przez wtyka straszyka
Fot. 5. Wtyk na owocu jeżyny
Nieliczne osobniki młodociane i dorosłe zauważono także na Podkarpaciu na agreście i porzeczce (rodzina agrestowate), truskawce i poziomce (różowate), dyni i arbuzie (dyniowate), a także na kolcozwoju pospolitym (psiankowate) i winorośli (winoroślowate). Owady na tych roślinach występowały nieliczne i wkłuwały się głównie w dojrzewające owoce. Wtyk straszyk zapewne zasiedla także inne rośliny, w tym ozdobne, stąd kwestią czasu jest poznanie listy gatunków, które dostarczają mu pokarmu.
Szkodliwość
Żerowanie larw i osobników dorosłych polega na nakłuwaniu tkanek i wysysaniu z nich soków. Larwy w większości wypadków żerują na blaszkach liściowych, zwłaszcza nowo wytworzonych, które łatwiej jest nakłuć. Ponadto zasiedlają miękkie owoce. Postacie dorosłe, mające mocniejszy aparat gębowy opanowują dodatkowo pędy oraz kwiatostany z dojrzewającymi nasionami z których również pobierają soki.
Nakłuwanie tkanek zwiększa proces parowania wody, co z kolei prowadzi do więdnięcia, żółknięcia a nawet zamierania fragmentów lub całych liści i pędów. Zmniejsza się powierzchnia asymilacyjna roślin. Uszkodzenia powodowane przez owada na liściach lub owocach przeznaczonych do bezpośredniego spożycia, zmniejszają ich wartość konsumpcyjną (w tym handlową, fot. 6). Żerowanie owada pozbawia roślinę wody i substancji odżywczych, co jest groźne zwłaszcza w okresach suszy i silnego promieniowania słonecznego (przykład bieżącego roku), które zwiększa ryzyko tzw. poparzeń słonecznych tkanek, w których nastąpił spadek turgoru.
Fot. 6. Deformacja tkanek owocu maliny powstała wskutek żerowania wtyka – wyssania soków
Spośród roślin uprawnych na jakich wykryto wtyka straszyka, największe prawdopodobieństwo powodowania szkód występuje obecnie w uprawach rabarbaru i szczawiu. Liczne zasiedlenie roślin przez pluskwiaki powoduje pojawianie się w miejscach nakłuć niewielkich przebarwień, a następnie nekroz na liściach i pędach, prowadzących z czasem do wykruszenia się uszkodzonej tkanki. Dodatkowo, niedobór wody w glebie może prowadzić do więdnięcia, a następnie zamierania nadziemnych organów roślin, na których owad intensywnie żerował (fot. 7).
Fot. 7. Silne wysysanie soków w warunkach niedoboru wody w glebie może powodować zamieranie liści (np. rabarbaru – na zdjęciu)
W wypadku roślin użytkowanych pod kątem pozyskiwania owoców (malina, jeżyna, truskawka, poziomka, winogrono, agrest, porzeczka, goji) problemem obok wysysania soków z liści, może być powstanie przebarwień i nekroz na owocach, co pogarsza jakość plonu. Dodatkowo przez miejsca nakłuć mogą wnikać do komórek patogeny, zwłaszcza grzybowe, np. sprawcy szarej pleśni (fot. 8). Owad przemieszczając się aktywnie z rośliny na roślinę może ponadto przenosić na swym ciele zarodniki grzybów.
Fot. 8. Owoce maliny uszkodzone przez wtyka szybko pleśnieją Zwalczanie
Obecnie nie ma możliwości chemicznego zwalczania wtyka straszyka, gdyż gatunek, w większej liczebności występuje lokalnie. Jednak z uwagi na bardzo długi okres żerowania na roślinach (od wiosny do jesieni) i w obliczu możliwości wystąpienia w różnych regionach kraju populacji o dużej liczebności osobników zwalczanie konieczne może okazać się opracowanie programu ochrony przed tym gatunkiem.
Sposoby zwalczania wtyka straszyka:
● Izolacja przestrzenna roślin użytkowych od łąk, pastwisk, terenów podmokłych, zarośli śródpolnych, zachwaszczonych stanowisk, a więc od miejsc w których występują chwasty preferowane przez szkodnika.
● Zwalczanie chwastów naturalnie zasiedlanych przez ten gatunek, jeżeli pojawią się one w uprawie lub w jej otoczeniu.
● W okresie najintensywniejszego lotu szkodnika (od połowy lipca do połowy sierpnia) osłanianie włókniną uprawianych na niewielkiej powierzchni roślin najbardziej narażonych na żerowanie (szczaw i rabarbar).
Monitoring występowania
Należy obserwować, w których rejonach kraju i na jakich roślinach uprawnych pojawia się gatunek, jak liczna jest jego populacja i w jakim stopniu jego żerowanie prowadzi do uszkodzenia tkanek roślin. Monitoring tego gatunku ma duże znaczenie w poznaniu kierunków zagrożenia wynikającego z jego obecności. Należy wziąć pod uwagę, że owad jest mało znany ogrodnikom i rolnikom, dodatkowo ma kamuflujące ubarwienie, a ponadto łatwo przeoczyć osobniki w uprawie, ponieważ podczas żerowania wkłute w tkankę roślin nie wykonują gwałtownych ruchów.
fot. 1–8 P. Bereś
Dr hab. inż. Paweł K. Bereś – specjalista z zakresu ochrony roślin, założyciel strony na Fb „Działka i ogród naszą pasją”
1 KOMENTARZ
Witam, mieszkam w województwie śląskim w Kleszczowie i u mnie na buraku liściowym zauważyłam wtyka straszyka. Widuje go od ok dwóch tygodni jak żeruje na liściach.
Ta strona używa plików Cookie. Klikając "Zgoda", zgadzasz się na wykorzystanie wszystkich plików Cookie. Szczegółowych wyborów możesz dokonać w sekcji ustawienia.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie
Czas przechowywania
Opis
_GRECAPTCHA
6 months
Google Recaptcha service sets this cookie to identify bots to protect the website against malicious spam attacks.
cookielawinfo-checkbox-advertisement
1 year
Set by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie records the user consent for the cookies in the "Advertisement" category.
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
CookieLawInfoConsent
1 year
CookieYes sets this cookie to record the default button state of the corresponding category and the status of CCPA. It works only in coordination with the primary cookie.
dt
1 year
This cookie is set by AddThis and is used to share content through email and various social media platforms.
PHPSESSID
session
This cookie is native to PHP applications. The cookie stores and identifies a user's unique session ID to manage user sessions on the website. The cookie is a session cookie and will be deleted when all the browser windows are closed.
rc::a
never
This cookie is set by the Google recaptcha service to identify bots to protect the website against malicious spam attacks.
rc::b
session
This cookie is set by the Google recaptcha service to identify bots to protect the website against malicious spam attacks.
rc::c
session
This cookie is set by the Google recaptcha service to identify bots to protect the website against malicious spam attacks.
rc::f
never
This cookie is set by the Google recaptcha service to identify bots to protect the website against malicious spam attacks.
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wpEmojiSettingsSupports
session
WordPress sets this cookie when a user interacts with emojis on a WordPress site. It helps determine if the user's browser can display emojis properly.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Cookie
Czas przechowywania
Opis
yt-player-headers-readable
never
The yt-player-headers-readable cookie is used by YouTube to store user preferences related to video playback and interface, enhancing the user's viewing experience.
yt-remote-cast-available
session
The yt-remote-cast-available cookie is used to store the user's preferences regarding whether casting is available on their YouTube video player.
yt-remote-cast-installed
session
The yt-remote-cast-installed cookie is used to store the user's video player preferences using embedded YouTube video.
yt-remote-connected-devices
never
YouTube sets this cookie to store the user's video preferences using embedded YouTube videos.
yt-remote-device-id
never
YouTube sets this cookie to store the user's video preferences using embedded YouTube videos.
yt-remote-fast-check-period
session
The yt-remote-fast-check-period cookie is used by YouTube to store the user's video player preferences for embedded YouTube videos.
yt-remote-session-app
session
The yt-remote-session-app cookie is used by YouTube to store user preferences and information about the interface of the embedded YouTube video player.
yt-remote-session-name
session
The yt-remote-session-name cookie is used by YouTube to store the user's video player preferences using embedded YouTube video.
ytidb::LAST_RESULT_ENTRY_KEY
never
The cookie ytidb::LAST_RESULT_ENTRY_KEY is used by YouTube to store the last search result entry that was clicked by the user. This information is used to improve the user experience by providing more relevant search results in the future.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Cookie
Czas przechowywania
Opis
_fbp
3 months
Facebook sets this cookie to display advertisements when either on Facebook or on a digital platform powered by Facebook advertising after visiting the website.
_ga
1 year 1 month 4 days
Google Analytics sets this cookie to calculate visitor, session and campaign data and track site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognise unique visitors.
_ga_*
1 year 1 month 4 days
Google Analytics sets this cookie to store and count page views.
_gat_gtag_UA_*
1 minute
Google Analytics sets this cookie to store a unique user ID.
_gid
1 day
Google Analytics sets this cookie to store information on how visitors use a website while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the collected data includes the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Cookie
Czas przechowywania
Opis
fr
3 months
Facebook sets this cookie to show relevant advertisements by tracking user behaviour across the web, on sites with Facebook pixel or Facebook social plugin.
IDE
1 year 24 days 1 minute
Google DoubleClick IDE cookies store information about how the user uses the website to present them with relevant ads according to the user profile.
NID
6 months
Google sets the cookie for advertising purposes; to limit the number of times the user sees an ad, to unwanted mute ads, and to measure the effectiveness of ads.
PREF
8 months
PREF cookie is set by Youtube to store user preferences like language, format of search results and other customizations for YouTube Videos embedded in different sites.
test_cookie
15 minutes
doubleclick.net sets this cookie to determine if the user's browser supports cookies.
ttwid
1 year
Tiktok sets this cookie to keep track of user authentication and session information.
udmts
1 year
AT Internet places this cookie to track the effectiveness of the website's advertising efforts by collecting information on the conversion rate of the website's ads across multiple websites.
VISITOR_INFO1_LIVE
6 months
YouTube sets this cookie to measure bandwidth, determining whether the user gets the new or old player interface.
VISITOR_PRIVACY_METADATA
6 months
YouTube sets this cookie to store the user's cookie consent state for the current domain.
YSC
session
Youtube sets this cookie to track the views of embedded videos on Youtube pages.
yt.innertube::nextId
never
YouTube sets this cookie to register a unique ID to store data on what videos from YouTube the user has seen.
yt.innertube::requests
never
YouTube sets this cookie to register a unique ID to store data on what videos from YouTube the user has seen.
Witam, mieszkam w województwie śląskim w Kleszczowie i u mnie na buraku liściowym zauważyłam wtyka straszyka. Widuje go od ok dwóch tygodni jak żeruje na liściach.