Zwalczanie chorób okresu okołokwitnieniowego jest stałym, ważnym elementem prowadzenia satysfakcjonującej, tzn. zyskownej produkcji ogrodniczej. Jak skutecznie chronić uprawy warzyw, drzew owocowych i jagodników przed patogenami, stanowiącymi duże zagrożenie w tym czasie? Na co zwrócić szczególną uwagę? Jakich środków użyć? Jakie są przyczyny niepowodzeń? Na te pytania odpowiedź znajdą Państwo na łamach marcowego „Hasła Ogrodniczego”.
Ponadto odsłaniamy znany, ale zapomniany gatunek – morwę białą. Nie tylko owoce, ale też liście i kora tej rośliny stanowią cenny surowiec w przemyśle farmaceutycznym. W kontekście wzrostu zainteresowania produktami prozdrowotnymi owoce morwy z powodzeniem mogą zastąpić słodkie przekąski.
Tradycyjnie mamy wiele materiałów związanych z rynkiem, cenami, kosztami; w tym wydaniu więcej rówież o rynku jabłek przemysłowych.
Poleca Joanna Klepacz-Baniak, redaktor naczelna „Hasła Ogrodniczego”