Uzupełnienie Programu Ochrony Roślin Warzywnych

Dobór środków do ochrony roślin warzywnych został uzupełniony o kilka fungicydów i insektycydów (tabele 1, 2). Większość tych nowości w rejestrze zawiera substancje czynne znane i używane przez polskich ogrodników, wyjątek stanowi mikroorganizm Isaria fumosorosea, entomopatogeniczny grzyb wywołujący choroby owadów – szkodników roślin, wykorzystywany jako biologiczny insektycyd.
Racjonalną rotację środków ochrony roślin ułatwi rozszerzony o nowe zastosowania insektycyd, który od kilku lat jest już zarejestrowany w Polsce do stosowania w uprawach roślin warzywnych (tab. 3).
 
 
 
Tekst i fot. Katarzyna Kupczak
 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułPolowy pokaz sałaty
Następny artykułPodrabiane środki ochrony roślin w woj. świętokrzyskim

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.