Niebagatelne znaczenie mają nie tylko ujemne temperatury, ale także oddziaływanie na rośliny niskich – nieujemnych temperatur, ponieważ ostateczne formowanie komórek jajowych i ziaren pyłku następuje w fazie różowego pąka. Przebieg warunków atmosferycznych może mieć więc wpływ na procesy zapylenia i formowania owoców.
Na niektórych odmianach, niestety, doszło do uszkodzeń pąków
Oto zestawienie temperatur, które w danej fazie fenologicznej uszkadzają 10% pąków lub kwiatów jabłoni:
- nabrzmiewanie pąków: -11,9°C
- ukazywanie się pierwszych liści: -7,5°C
- pękanie pąków: -5,6°C
- zielony pąk: -3,9°C
- początek różowego pąka: -2,8°C
- różowy pąk: -2,7°C
- początek kwitnienia: -2,3°C
- pełnia kwitnienia: -2,9°C
- zawiązki – po kwitnieniu: -2,3°C
Pojedyncze pąki kwiatowe czereśni uszkodzone przez ostatnie przymrozki
- gromadzeniu w wakuoli głównie mono- oraz oligosacharydów, aminokwasów, białek powodujących zagęszczenie soku komórkowego (im wyższe stężenie soku, tym niższa temperatura jego zamarzania);
- ochronie struktur komórkowych przed dehydratacją poprzez wzrost zawartości w błonach fosfatydylocholiny, fosfatydyloaminy, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych;
- syntezie krioprotektantów: proliny, polioli (mannitol, sorbitol), poliamin, oraz sacharydów – stabilizują one błony i zapobiegają zmianom konformacyjnym białek.
- przebudowy błon plazmatycznych, wzrost ilości w błonach wielonienasyconych kwasów tłuszczowych,
- wzrostu aktywności enzymów antyoksydacyjnych oraz antyoksydantów (glutationu, kwasu askorbinowego (witamina C), tokoferolu (witamina E),
- wzrostu aktywności osmoregulacyjnej.
Inne zalecenia Marcina Oleszczaka:
Uwaga na pierwsze mszyce (z 31.03.2014)
Jak kto dba, tak ma (z 25.03.2014)
Teraz już z górki (z 24.03.2014)
Nieuchronnie zbliża się otwarcie sezonu (z 19.03.2014)
Przygotowanie do sezonu czas zacząć (z 17.03.2014)