Wymagania fitosanitarne ustalane są przez kraje trzecie z uwzględnieniem ryzyka fitosanitarnego, które jest związane z występowaniem określonych organizmów szkodliwych w zależności od rodzaju importowanego materiału roślinnego (np. rośliny przeznaczone do sadzenia, owoce, warzywa, produkty przetworzone).
W zależności od kraju eksportu rozróżniamy różne procedury w uzyskaniu dostępu do rynku. Spośród krajów trzecich, które posiadają najbardziej restrykcyjny system w dostępie do rynku tzw. system zamknięty, w ramach którego konieczne jest przeprowadzenie procedury oceny zagrożenia agrofagiem przed eksportem, Polska uzyskała dostęp do następujących krajów/produktów:
Kraj | WYMAGANIA FITOSANITARNE |
Kanada | OWOCE ŚWIEŻE – JABŁKA |
Chiny | OWOCE ŚWIEŻE – JABŁKA |
Wietnam | OWOCE ŚWIEŻE – JABŁKA |
Indie | OWOCE ŚWIEŻE – JABŁKA |
Kostaryka | OWOCE ŚWIEŻE – JABŁKA |
Tajlandia | OWOCE ŚWIEŻE – JABŁKA |
Kolumbia | OWOCE ŚWIEŻE – JABŁKA |
Izrael | OWOCE ŚWIEŻE – JABŁKA |
Meksyk | ZIARNO ZBÓŻ – PSZENICA KONSUMPCYJNA |
Szczegółowych informacji na temat wymagań fitosanitarnych w eksporcie udzielają jednostki terenowe Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa.
Źródło: PIORiN (www.piorin.gov.pl)