Niemiecka sieć handlowa Aldi poprosiła swoich niemieckich i holenderskich dostawców warzyw oraz owoców o zaprzestanie używania w produkcji pestycydów zawierających osiem substancji aktywnych, które są określane, jako niebezpieczne dla pszczół. Według materiałów prasowych organizacji Greenpeace, sieć Aldi poprosiła dostawców o jak najszybsze dostosowanie się do nowych wymagań.
Wśród 8 substancji aktywnych, których Aldi nie chce używać w produkcji owoców i warzyw, znalazły się: tiametoksam, chlorpyrifos, cypermetryna, deltametryna, fipronil, imidakloprid oraz sulfoxaflor. Aldi to pierwsza duża europejska sieć handlowa, która zdecydowała się na zakaz używania tych substancji aktywnych przez swoich dostawców owoców i warzyw. Producenci z Niemiec oraz Holandii będą musieli teraz jak najszybciej zaadaptować swoje programy ochrony warzyw oraz owoców do wymagań sieci.
Nefyto, stowarzyszenie handlowców oraz przemysłu agrochemicznego w Holandii oceniło nowe wymagania sieci jako niepożądane i niepotrzebne.
WG; na podstawie International Supermarket News