Patogeniczny grzyb Passarola capsicicola występuje powszechnie w klimacie cieplejszym – w Rumunii, Bułgarii, ale był stwierdzony także w Austrii – w Styrii. W Polsce choroba ta pojawiła się w 2002 r. w rejonie Radomia.
Stanowi największe zagrożenie w tunelach foliowych, zwłaszcza niskich, w okresach z wysoką temperaturą (powyżej 30oC) i wysoką wilgotnością powietrza, szczególnie gdy takie warunki długo utrzymują się. Są to bowiem warunki konieczne dla infekcji i dalszego rozwoju grzyba. Czynnikami sprzyjającymi występowaniu tej choroby są również:
- przenawożenie roślin i ich bujny wzrost;
- nadmierne zagęszczenie roślin;
- długotrwałe okresy wysokiej wilgotności powietrza.
Patogen Passarola capsicicola zimuje w martwych resztkach roślinnych w glebie w postaci bardzo małej, czarnej stromy. W celu ograniczenia zagrożenia na rok następny resztki roślin warto po zbiorach usuwać z tuneli i kompostować z dala od obiektów uprawowych.
Tekst i fot. Dorota Łabanowska-Bury
Temat ten był poruszany przez Marcina Oleszczaka podczas spotkania dla producentów papryki w Nowym Dębem k. Przytyka 27 sierpnia br.