Jak uzasadniła we wtorek Komisja Europejska po głosowaniu ekspertów z krajów UE, ograniczenia to efekt oceny ryzyka, którą w maju przeprowadziła Europejska Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Ekspertyza ta wskazywała na ryzyko dla populacji pszczół w związku z używaniem na nasionach pestycydów zawierających fipronil.
– Kilka tygodni temu, po wprowadzeniu restrykcji w użyciu neonikotynoidów, zapowiedziałem, że zrobię wszystko, by chronić populację pszczół w Europie. Dzisiejsza zgoda państw członkowskich nie tylko spełnia tę obietnicę, ale oznacza kolejny, znaczący krok w realizowaniu ogólnej strategii Komisji, by przeciwdziałać zmniejszaniu się populacji pszczół w Europie – skomentował cytowany w informacji prasowej KE, komisarz UE ds. zdrowia Tonio Borg.
Proponowane przez KE ograniczenia poparły 23 kraje, 2 były przeciwko a 3 kraje wstrzymały się od głosu.
Po wejściu w życie ograniczeń, fipronil będzie mógł być używany tylko do zaprawiania nasion upraw szklarnianych, a także na polach w przypadku porów, szalotki, cebuli i warzyw kapustnych. W przypadku tych warzyw pestycyd będzie dozwolony, bo ich zbiory odbywają się przed okresem kwitnienia.
„Stosowanie (fipronilu) do nasion kukurydzy i słonecznika nie będzie dłużej autoryzowane” – czytamy.
Po wtorkowym głosowaniu KE przyjmie ograniczenia w ciągu kilku tygodni i wejdą one w życie 31 grudnia br. Nasiona, w przypadku których już zastosowano pestycyd, będą mogły być wysiewane do 28 lutego 2014 r. KE zaznaczyła, że właściwe stosowanie ograniczenia muszą zapewnić krajowe władze. W ciągu dwóch lat KE może zarządzić przegląd ograniczeń w świetle ewentualnych nowych dowodów naukowych.
W maju KE przyjęła podobne ograniczenia w użyciu trzech pestycydów z grupy neonikotynoidów (clothianidinu, imidaclopridu i thiamethoxamu), które są groźne dla pszczół. Ograniczenia wejdą w życie od 1 grudnia br.; pestycydy te będą mogły być stosowane tylko w szklarniach i po okresie kwitnienia.
Źródło: