Ochrona roślin a strategia „Od pola do stołu”

Przyjęta przez Komisję Europejską Strategia „Od pola do stołu” zakłada ograniczenie do 2030 r. stosowania środków ochrony roślin i ryzyka związanego z ich aplikacją o 50%. Jednocześnie, o 50% powinno zostać ograniczone stosowanie środków ochrony roślin, z których użyciem wiąże się największe potencjalne ryzyko.

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Instytutami naukowymi rozpoczęło przegląd metodyk integrowanej produkcji, w szczególności w zakresie „List obligatoryjnych czynności i zabiegów w systemie integrowanej produkcji”. Do tej pory przygotowane zostały propozycje zmian do list kontrolnych metodyk integrowanej produkcji jabłoni. Sukcesywnie będą udostępniane także kolejne listy kontrolne.

MRiRW zachęca do zgłaszania uwag do proponowanych zmian, w terminie do 5 marca 2021 r., na adres e-mail: konsultacje-kor@minrol.gov.pl.

W ramach projektu Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej przewidziano wsparcie dla uczestnictwa w systemach jakości żywności ukierunkowanych na ograniczenie stosowania chemicznych środków produkcji rolnej, w tym dla systemu Integrowanej produkcji roślin. Uczestnictwu w ramach systemu Integrowanej produkcji roślin poświęcony został przede wszystkim odrębny ekoschemat.

Aby uczestnictwo w systemie Integrowanej produkcji roślin mogło efektywnie przybliżać do osiągniecia powyższych celów strategii „Od pola do stołu”, konieczne jest zrewidowanie wymagań w ramach metodyk integrowanej produkcji roślin, w zakresie:

1) wprowadzenia obligatoryjnego stosowania niechemicznych metod ochrony roślin (biologicznych, agrotechnicznych);
2) wprowadzenia obligatoryjnego podejmowania działań związanych z utrzymaniem bioróżnorodności.

Źródło: MRiRW

Related Posts

None found

Poprzedni artykułUstawa o przeciwdziałaniu nieuczciwemu wykorzystywaniu przewagi kontraktowej – zgłaszanie uwag
Następny artykułZmodyfikowane genetycznie petunie wracają do USA

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.