Pozostałości pestycydów

Działająca w Izraelu organizacja „Człowiek, przyroda i prawo” opracowała spis preparatów ochrony roślin znajdowanych w izraelskich owocach i warzywach. W sumie znaleziono w nich pozostałości 105 substancji aktywnych – donosi agencja Isra.com.
Około jedna trzecia ze znalezionych to pozostałości substancji aktywnych niezarejestrowanych w krajach Unii Europejskiej. Co do piętnastu ze znalezionych są podejrzenia o działanie rakotwórcze, a dwadzieścia jest uznawane za niebezpieczne dla dzieci. Najbardziej zanieczyszczone pozostałościami pestycydów okazały się winogrona, jabłka i owoce cytrusowe, zaś z warzyw seler, ćwikła i sałata. Najniższe wartości pozostałości znaleziono w owocach awokado, passiflory i słodkiego ziemniaka.
 
Za: fruitinfo
pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułChorych bocianów przybywa
Następny artykułO ile spadnie produkcja?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.