Amistar® Opti 480 SC to najnowszy produkt firmy Syngenta w ochronie warzyw przed chorobami. Został zarejestrowany w Polsce w marcu 2011 r. Do tej pory używać go można było do ochrony: cebuli, fasoli i grochu oraz uprawianego pod osłonami pomidora. Obecnie rejestracja środka objęła także ochronę kalafiora i marchwi.
Preparat zawiera dwie substancje czynne – chlorotalonil i azoksystrobinę, których współdziałanie może zabezpieczyć plon przed wieloma chorobami. Dodatkowo taka konfiguracja składników przyczynia się do zapobiegania powstawaniu odporności u zwalczanych patogenów. Jak twierdzi producent: dwa mechanizmy działania – kontaktowy i systemiczny oraz wysoka odporność preparatu na zmywanie sprawiają, że rośliny są doskonale zabezpieczone przed wnikaniem patogenów. Gwarantuje to wysoki plon i jakość zbieranych warzyw.
Fungicyd ten chroni rośliny marchwi przed alternariozą naci oraz mączniakiem prawdziwym, zapewnia również kompleksową ochronę kalafiorów przed czernią krzyżowych (zwaną też alternariozą), szarą pleśnią oraz mączniakiem rzekomym.
W przypadku ochrony obu gatunków roślin fungicydu tego zaleca się używać w dawce wynoszącej 2,0–2,5 l/ha (do jednorazowego stosowania). Maksymalnie można jednorazowo zastosować 2,5 l środka/ha. W sezonie można nim wykonać dwa zabiegi co 14 dni (w przypadku kalafiora) i co 10 dni (na plantacji marchwi). Karencja (określająca także termin ostatniego zabiegu) wynosi dla obu gatunków 14 dni.