Tuż przed rozpoczęciem sezonu ochrony ważnych gospodarczo w Polsce gatunków warzyw 10 czerwca zarejestrowany został kolejny fungicyd produkcji BASF, zabójczy głównie dla organizmów grzybopodobnych (glonopodobnych) z typu Oomycota (legniowce).
Cabrio Duo 112 EC to gotowa dwuskładnikowa mieszanina dimetomorfu (pochodna kwasu cynamonowego) i piraklostrobiny (strobiluryna).
Działa wgłębnie oraz lokalnie układowo i translaminarnie. Może być stosowana zapobiegawczo i interwencyjnie w walce z następującymi chorobami gatunków warzyw:
- cebulę chroni przed mączniakiem rzekomym (fungicyd w dawce 2–2,5 l/ha; może być stosowany do 3 razy w sezonie, od fazy, gdy wyraźnie widoczny jest trzeci liść – BBCH 13, do końca fazy, gdy 50% liści rośliny się zgina – BBCH 48);
- ogórek chroni przed mączniakiem rzekomym (fot. 1, fungicyd w dawce 2–2,5 l/ha; może być stosowany do 3 razy w sezonie, od całkowicie rozwiniętego pierwszego liścia – BBCH 11, do fazy pełnej dojrzałości owoców – BBCH 89);
- pomidor chroni przed zarazą ziemniaka (fot. 2), alternariozą i antraknozą (fungicyd w dawce 2–2,5 l/ha; może być stosowany do 3 razy w sezonie, od całkowicie rozwiniętego pierwszego liścia właściwego – BBCH 11, do fazy pełnej dojrzałości owoców – BBCH 89);
- sałatę chroni przed mączniakiem rzekomym (fungicyd w dawce 2–2,5 l/ha; może być stosowany do 3 razy w sezonie, od całkowicie rozwiniętych liścieni – BBCH 10, do fazy osiągnięcia przez zgrubienie typowych wielkości, kształtu i twardości – BBCH 49).
Karencja: ogórek – 1 dzień, pomidor – 3 dni, cebula i sałata – 7 dni.
Fot. 2. Owoc pomidora porażony przez Phytophthora infestans
Tekst i fot. Katarzyna Kupczak