Japońscy eksperci o odkażaniu gleby

Firma Arysta LifeScience- dystrybutor produktu Basamid 97 GR w Polsce, w związku z dużym zainteresowaniem tematem odkażania gleby, a także licznymi pytaniami o to, jak prawidłowo wykonywać zabiegi odkażające z użyciem Basamidu 97 GR, zdecydowała się zaprosić specjalistów z firmy Kanescho Soil Treatment z Japonii, aby podzielili się z polskimi producentami swoim doświadczeniem ze stosowania tego produktu. 
Uczestnicy spotkania mieli okazję posłuchać o mechanizmie działania preparatu oraz czynnikach, które mają wpływ na skuteczność wykonanego zabiegu. Zainteresowanie wzbudziła możliwość jesiennej aplikacji środka, która umożliwiłaby terminowe rozpoczęcie uprawy wiosną.
 
Shinnosuke Watanabe, ekspert z  ponad 40- letnim doświadczeniem, między innymi w pracy badawczej nad Basamidem 97 GR,  przedstawił uczestnikom mechanizm działania środka, i zaprezentował dane na temat stosowania tego preparatu w Japonii. Mała powierzchnia upraw i trudności z importem świeżych owoców i warzyw są tam przyczyną intensyfikacji produkcji i dużego zużycia środków odkażających. Japończycy przy dwukrotnie mniejszej powierzchni upraw warzyw produkują ich ponad dwa razy więcej w porównaniu do Polski. Globalnie do odkażania gleby najwięcej używa się preparatów zawierających dichloropropen, chlorpikrynę, metam i dazomet. W Japonii stosuje się stosunkowo niewielkie ilości metamu, preferowane jest odkażanie  chlorpikryną, która odznacza się wyższą skutecznością. Drugie i trzecie miejsce w wysokości sprzedaży zajmuje dichloropropen i dazomet. Ze względu na nieskomplikowany proces aplikacji i brak drażniącego zapachu w porównaniu do dichloropropenu i chlorpikryny, Basamid 97 GR jest coraz częściej wybieranym produktem, dodatkowo ma dużo większą skuteczność w zwalczaniu nasion chwastów w porównaniu do chlorpikryny. 
 
Shinnosuke Watanabe podkreślał, że o skuteczności zabiegu odkażania z użyciem Basamidu 97 GR  decyduje  szereg czynników: prawidłowe przygotowanie gleby przed aplikacją, temperatura, pH i wilgotność podłoża czy głębokość wprowadzenia preparatu do gleby i jego dokładne wymieszanie z ziemią. Basamid 97 GR można stosować na glebach  o pH od 4 do 8, przy pH wyższym istnieje ryzyko wystąpienia fitotoksyczności. Izotiocyjanian metylu (MITC) – substancja, która wydziela się po zetknięciu dazometu z wodą to gaz 2,5 razy cięższy od powietrza, w  porównaniu jednak do innych fumigantów jest szybko uwalniany, wnika w głąb gleby, po czym unosi się i penetruje wyższe partie ziemi. Przy temperaturze gleby powyżej 10°C zalecane jest przykrycie odkażanej powierzchni folią w celu ograniczenia zbyt szybkiego ulatniania  MITC. Długość procesu odkażania zależna jest od temperatury gleby i wynosi od 3 do 12 tygodni. Izotiocyjanian metylu hamuje działanie bakterii nitryfikacyjnych, na przykład przy zastosowanej dawce 200 kg/ha ilość azotu w glebie wzrasta o 20 kg (azot w formie amonowej). S. Watanabe zaznaczał, iż fakt ten należy uwzględnić przy planowaniu nawożenia. 
 
Przed rozpoczęciem uprawy zaleca się  2 krotne wykonanie aeracji (napowietrzanie glebogryzarką rotacyjną), z kilkudniową przerwą pomiędzy zabiegami, która zmniejsza ryzyko ewentualnej fitotoksyczności. Gleby nie należy napowietrzać jednak poniżej głębokości aplikacji, aby uniknąć ponownego zanieczyszczenia. Etap aeracji można pominąć, ale wówczas należałoby wydłużyć okres od aplikacji do rozpoczęcia uprawy. Przed posadzeniem roślin zaleca się wykonać test kiełkowania, aby upewnić się, że rośliny możemy bezpiecznie sadzić. Basamid 97 GR jest w Japonii z powodzeniem stosowany w okresie jesiennym, panują wówczas dobre warunki wilgotnościowe gleby, a temperatury nie są zbyt wysokie i nie przyspieszają fumigacji, dzięki czemu odkażane pole/tunel można pozostawić bez przykrycia folią. Aplikacja  tzw. „zimowa” bez przykrycia, stosowana jest dla pora, kapusty pekińskiej, tytoniu, imbiru i wielu innych upraw.
za: materiały firmy Arysta

Related Posts

None found

Poprzedni artykułFilm: Długotrwałe przechowywanie czereśni, technologia MAP
Następny artykułW sprawie sytuacji na rynku wiśni

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.